Η Κίνα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια και στον «διακαή πόθο» της να αναπτύξει μια πιο αξιόπιστη ικανότητα δεύτερου πυρηνικού πλήγματος, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν πρώτες στο χερσαίο πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου.
Νέα αποκαλυπτικά πλάνα είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου δείχνουν την αυξανόμενη και ιδιαίτερα επιβλητική παρουσία των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας (PLAN) που θα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην προσπάθεια αυτή. Όπως είναι φυσικό, το αμερικανικό Πεντάγωνο αρχίζει να «αγχώνεται» πολύ.
Μέχρι πρόσφατα, η Κίνα δεν διέθετε ισχυρή επιλογή δεύτερης απεργίας. Αλλά τώρα τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία μπορούν να παραδώσουν πυρηνικά όπλα ικανά να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλάζουν αυτό.
Δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποίησε και αξιοποίησε το Reuters, απεικονίζουν την πρόοδο και την δύναμη των υποβρυχίων του PLAN. Αυτές οι εικόνες δείχνουν την παρουσία πυρηνικών υποβρυχίων εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους σε στρατηγική βάση στη νότια Κίνα.
Από τις ακτές της Κίνας, τα πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των υποβρυχίων εμφανίζονται να πραγματοποιούν τακτικά περιπολίες του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων περιοχών.
Συνολικά, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Κίνα διαθέτει ένα στόλο υποβρυχίων που φαίνεται να εκτελούν σημαντικές αλλά και «συμβολικές» περιπολίες, κάτι που σηματοδοτεί μια «ώθηση» στο κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό να ανταγωνιστεί και να «κοιτάξει στα μάτια» τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και την Ρωσία, σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή, αναφέρουν αναλυτές και απόστρατοι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η φιλοδοξία του Πεκίνου
Για έξι δεκαετίες το Πεκίνο φιλοδοξούσε να δημιουργήσει και να αναπτύξει έναν στόλο με πυρηνικά υποβρύχια εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους, με το Πεντάγωνο τον περασμένο Αύγουστο να «παραδέχεται» σε έκθεσή του, πως πράγματι η Κίνα διαθέτει πλέον ένα «αξιόπιστο» και «βιώσιμο» πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο στη θάλασσα.
Αυτό το οποίο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα και παραμένει ασαφές είναι εάν τα κινεζικά πυρηνικά υποβρύχια του PLAN θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν αυτές τις «περιπολίες» σε μόνιμη βάση, ώστε να είναι πάντοτε σε θέση να πραγματοποιήσουν δεύτερο πλήγμα, σε περίπτωση που χρειαστεί και να εξασφαλίζουν έτσι μεγαλύτερο βαθμό αποτροπής.
Αυτό πάντως που αναφέρουν Δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Reuters είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συμπεριφέρονται, αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν την Κίνα σαν να έχει αυτή την δυνατότητα και πλέον προσπαθούν να εντοπίσουν αυτά τα υποβρύχια σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα π την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας Δυτικός στρατιωτικός ακόλουθος: «Τους βλέπουμε να μας ψάχνουν».
Πηγή: Defence News