Την Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ για την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, αναφορικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.
Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, δέκα βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και επτά της αντιπολίτευσης κατά.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.
Για την λήψη της σχετικής απόφασης η κυβέρνηση Ζάεφ πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία δυο τρίτων η αλλιώς 80 από τους 120 βουλευτές, ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα είναι και η πιο κρίσιμη καθώς εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση Ζάεφ, θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Αν αυτό δεν τα καταφέρει , τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.
Η πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να έχει την υποστήριξη 72 βουλευτών και χρειάζεται την συγκατάθεση οκτώ βουλευτών του
αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE,Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει δηλώσει επανειλημμένα πως κανένας βουλευτής του κόμματος του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος, που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.
έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ