Αρνείται η Σαουδική Αραβία τις καταγγελίες ότι υπάρχει διεθνής συνωμοσία με σκοπό την πτώση της τιμής του πετρελαίου και την πρόκληση οικονομικών πληγμάτων σε συγκεκριμένες χώρες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί Ναιμί, είπε πως και η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξαρτάτε από τις τιμές του πετρελαίου και άρα οι κατηγορίες που έχουν εξαπολυθεί εναντίον της χώρας του δεν έχουν βάση.
Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Ιράκ, το Ιράν και η Βενεζουέλα, στηρίζονται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου για την οικονομική τους επιβίωση, είπε. Άνοδος των τιμών θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η Σαουδική Αραβία μείωνε την παραγωγή της.
Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα την οδηγούσε εκτός παραδοσιακών αγορών για το πετρέλαιό της. Έτσι, παρά τις μειωμένες τιμές, η Σαουδική Αραβία προτίμησε να αύξηση την παραγωγή της, κερδίζοντας έτσι, χάρη στις μειωμένες τιμές, επιπλέον αγορές και διατηρώντας το μερίδιό της στις ήδη υπάρχουσες.
“Αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορούσαν να πράξουν όλοι”, δήλωσε, συμπληρώνοντας όμως πως οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και πάλι προς τα επάνω, όταν σταθεροποιηθεί και η παγκόσμια οικονομία. Στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΠΕΚ η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε ώστε να μην αποφασιστεί μείωση της παραγωγής.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ ελέγχουν, αυτή την στιγμή, το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. “Είναι η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των χωρών που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ που προκάλεσε το πλήγμα στις οικονομίες τους”, υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός.
Αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, πως στόχος της Σαουδικής Αραβίας ήταν, τελικά, να πλήξει τη ρωσική οικονομία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως να πλήξει τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, το σιιτικό Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ στην Συρία.
Ρωσία και Ιράν έχουν επισήμως καταγγείλει την “παγκόσμια συνωμοσία” για την πτώση των τιμών. Ωστόσο το Ιράν έχει εναλλακτικές λύσεις, απειλώντας να κερδίσει μερίδιο από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγή: USA Today
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert