O θάνατος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπτουλάχ είχε ως άμεση συνέπεια την μικρή άνοδο της τιμής του πετρελαίου (Πετρέλαιο: Θεωρίες συνωμοσίας και πτώση τιμών). Η Σαουδική Αραβία είναι η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Το αμερικανικό πετρέλαιο σημείωσε αύξηση τιμής κατά 2%, επιστρέφοντας στα 47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό άγγιξε και πάλι 50 δολάρια.
Το βασικό ερώτημα όμως που πλανάτε είναι αν ο νέος βασιλιάς Σαλμάν, θα μεταβάλει την πετρελαϊκή πολιτική του προκατόχου του, μεταβάλλοντας άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα. Ο Αμπτουλάχ είχε αυξήσει την παραγωγή πετρελείου της χώρας του, επιδιώκοντας πτώση των τιμών, με σκοπό να πλήξει οικονομικά, το αντίπαλο δέος στη Μέση Ανατολή, για τη χώρα του, το Ιράν. Παράλληλα όμως, με τον τρόπο αυτό, πλήγμα δεχόταν και η Ρωσία.
Ο νέος βασιλιάς και αδελφός του εκλιπόντος, ήταν οπαδός της αυτής πολιτικής, τουλάχιστον όσο βασίλευε ο Αμπτουλάχ. Πιθανότατα λοιπόν δεν πρόκειται να μεταβάλλει την πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Αμερικανός, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, αναφέρει πως δεν αναμένεται καμία, ουσιαστική, τουλάχιστον, διαφοροποίηση στην πετρελαϊκή πολιτική του νέου βασιλιά, έναντι αυτής του προκατόχου του. Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους αναλυτές είναι το προχωρημένο της ηλικίας και του νέου Σαουδάραβα βασιλιά (είναι 79 ετών) και το ενδεχόμενο χάος της διαδοχής του.
Στην τελευταία σύνοδο του ΟΠΕΚ η Σαουδική Αραβία είχε ξεκαθαρίσει ότι μπορεί να αντέξει ακόμα και τιμές της τάξης των 20 δολαρίων το βαρέλι. Όταν έγινε αυτή η δήλωση, δια στόματος του υπουργού Πετρελαίου της, τον περασμένο Νοέμβριο, βασιλιάς Αμπτουλάχ ήταν ήδη ασθενής και ουσιαστικά δεν κυβερνούσε αυτός, αλλά το περιβάλλον του, στο οποίοι κινείτο και ο αδελφός του.
Για να υποστηρίξει την πολιτική της μεγάλης παραγωγής και των χαμηλών τιμών, η Σαουδική Αραβία είχε συγκεντρώσει ένα τεράστιο αποθεματικό της τάξης του των 750 δισ. δολαρίων, περίπου, σε ξένο συνάλλαγμα. Η Σαουδική Αραβία, για να μην χάνει, πρέπει να πουλά πετρέλαιο σε τιμές γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι (Μάχη για το πετρέλαιο στο Νταβός!).
Επί του προκειμένου όμως η πολιτική σκοπιμότητα της εξουδετέρωσης του Ιράν, βάρυνε περισσότερο των οικονομικών συνεπειών. Ωστόσο η προσέγγιση ΗΠΑ-Ιράν γεννά αμφιβολίες για την επιτυχία της πετρελαϊκής σαουδαραβικής πολιτικής και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως σύντομα η χώρα θα υποχρεωθεί να περικόψει την παραγωγή της, ώστε να ανέβουν οι τιμές. Αυτό που δεν υπολογίζουν όμως οι εν λόγω αναλύσεις είναι η απώλεια αγορών για το σαουδαραβικό πετρέλαιο που θα επιφέρει τυχόν περικοπή της παραγωγής.
Έτσι, για την ώρα, δεν προβλέπεται κάτι το συνταρακτικό, όσον αφορά το πετρέλαιο και την τιμή πώλησής του. Αν Σαλμάν φύγει από αυτή τη ζωή, προβλέπεται να τον διαδεχθεί ο πρίγκιπας Μουρκίν (69 ετών). Μετά από αυτόν όμως η γραμμή διαδοχής στον θρόνο δεν είναι ξεκάθαρη. Οι συνέπειες τυχόν αναταραχής στη διαδοχή είναι ο μόνος φόβος των αναλυτών, αυτή την στιγμή, τουλάχιστον.
Πηγές: Vox, Russia Today
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert