Περνάει στην αντεπίθεση η Ουκρανία: «Στόχοι τα πλοία που θα κατευθύνονται σε ρωσικά λιμάνια»

Το υπουργείο Άμυνας στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι από αύριο, 21 Ιουλίου, θα θεωρεί όλα τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό ρωσικά λιμάνια και ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα που έχουν καταληφθεί από την Μόσχα ως δυνητικούς μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τα μέσα για να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα στη θάλασσα.

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με τη συμβολή του ΟΗΕ και της Τουρκίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίζει χωρίς τη Μόσχα να εξάγει σιτηρά, δημιουργώντας έναν θαλάσσιο διάδρομο για να περνούν τα πλοία.

Ωστόσο, η Μόσχα αντέδρασε και δήλωσε ότι ανακαλεί όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας και πως τα πλοία που θα πλησιάζουν τα ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται ως μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου, με τον κίνδυνο να «χτυπηθούν» από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδίκασε σήμερα την προειδοποίηση της Ρωσίας για τα πλοία που ταξιδεύουν με προορισμό τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καταδικάζει έντονα κάθε απειλή για χρήση βίας εναντίον μη στρατιωτικών πλοίων, ανεξάρτητα από τη σημαία υπό την οποία ταξιδεύουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η πρόθεση να θεωρηθούν τα ξένα πλοία ως στρατιωτικοί στόχοι παραβιάζει κατάφωρα τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει του διεθνούς δικαίου όχι μόνο προς την Ουκρανία αλλά και προς όλες τις χώρες που ασχολούνται με την ειρηνική ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η διεθνής κοινότητα έχει αντιδράσει στην απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει τη συμφωνία με την Ουκρανία και τον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «στυγνό εκβιασμό του Πούτιν» και πως η μη εξαγωγή των σιτηρών θα επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters