Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, συναντήθηκαν με ηγέτες του Κόλπου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην περιοχή για να συζητήσουν κυρίως την ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και ο Γκρίνμπλατ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκαν χθες Δευτέρα με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι και τον ισχυρό άνδρα των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στη χώρα.
«Συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να προωθήσει την ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», επεσήμανε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.
«Επίσης συζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση (της κατάστασης) σε όλη την περιοχή μέσω οικονομικών επενδύσεων», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Επίσης χθες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον σουλτάνο Καμπούς του Ομάν και συζήτησαν τα ίδια θέματα.
Ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ, συμμετείχε επίσης στις χθεσινές συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αφού ο Κούσνερ ενημέρωσε πολλές χώρες για το αμερικανικό σχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη διάρκεια της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στη Βαρσοβία.
Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί επισήμως μετά τις εκλογές στο Ισραήλ στις 9 Απριλίου. Η αντιπροσωπεία του Κούσνερ πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ.
Εξάλλου σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia ο Κούσνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν «μια ρεαλιστική και δίκαιη λύση» στην ισραηλινο- παλαιστινιακή σύγκρουση. Ωστόσο στη συνέντευξη αυτή ο γαμπρός του Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε παλαιστινιακό κράτος, αλλά εξήγησε ότι η αμερικανική πρόταση θα βασιστεί «σε πολλές από τις προσπάθειες του παρελθόντος», περιλαμβανομένων των συμφωνιών του Όσλο, και θα απαιτεί παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
«Επικεντρωνόμαστε σε τέσσερις αρχές (…) Η πρώτη είναι η ελευθερία. Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν ελευθερία στις ευκαιρίες, στη θρησκεία», εξήγησε ο Κούσνερ στη συνέντευξη.
«Σεβασμός: θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αξιοπρέπεια και να σέβονται οι μεν τους δεν. Ευκαιρίες: θέλουμε οι άνθρωποι να μπορέσουν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην επιτρέψουμε στη σύγκρουση των παππούδων τους να κρατήσει όμηρο το μέλλον των παιδιών τους. Και η τελευταία (αρχή) είναι η ασφάλεια», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Κούσνερ, η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει «ένα πολιτικό σχέδιο , το οποίο είναι πολύ λεπτομερές και ουσιαστικά αφορά τον καθορισμό συνόρων και την επίλυση θεμάτων που θα αφορούν το τελικό καθεστώς».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ