Στρατιωτική επέμβαση από αέρος στο Ιράκ σκέφτεται να διατάξει ο αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με τους New York Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή για αεροπορικές επιδρομές και ηρίψη εφοδίων στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να σωθούν περίπου 40.000 μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων που έχουν παγιδευτεί σε μια ορεινή περιοχή από τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τη κουρδική τηλεόραση άρχισαν τα αεροπορικά κτπήματα, είδηση που διέψευσε αμέσως ο εκπρόσωπος του Πνταγώνου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα , ο Ομπάμα εξετάζει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, από τη ρίψη εφοδίων στο Όρος Σίντζαρ ως την έναρξη αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των ανδρών του ΙΚ που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους, όπως είπε ένας αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Και η Γαλλία είναι έτοιμη να «προσφέρει υποστήριξη» στις δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται σε μάχες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ, είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον ομόλογό του της επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο Ολάντ «επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις οι οποίες έχουν εμπλακεί στη μάχη» εναντίον των ισλαμιστών, αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία, που πάντως δεν διευκρινίζει τη φύση της υποστήριξης αυτής.
Οι Ολάντ και Μπαρζανί «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για να αποκρουστεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στο βορειοανατολικό Ιράκ», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον «χαιρέτισε» την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται «καμία βρετανική στρατιωτική επέμβαση».
«Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για βοήθεια και να προχωρήσει σε στοχευμένα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ως συνδρομή προς τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε για την απελευθέρωση των παγιδευμένων στον Ορος Σιντζάρ αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού, που βρίσκεται για διακοπές στην Πορτογαλία.
«Δεν σχεδιάζουμε στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο (Ομπάμα) ως προς το γεγονός ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια, όποιες και να είναι οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας την «εξαιρετικά μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ και για την απελπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών» και την «ιδιαίτερη ανησυχία του» για την μειονότητα των Γεζίντι, απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να τους βοηθήσει».
Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση συγκαλείται σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Αμυνας Μάικλ Φάλον, για να καταρτίσει σχέδια σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στην οποία περιλαμβάνεται η αποστολή προμηθειών στην περιοχή του Σιντζάρ.
Διαβάστε ακόμη:
Τούρκοι το 10% των φονιάδων τζιχαντιστών! Επιβεβαίωση και από Γερμανία
Ταυτόχρονα σε Ιράκ, Συρία και Λίβανο το μέτωπο των τζιχαντιστών
Γενοκτονία των αλλόθρησκων του Ιράκ επιχειρούν οι Τζιχαντιστές!