Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) οδεύει να «αναδυθεί ξανά» στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα. Αυτό ανέφερε σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου που είναι αρμόδιος για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια.
«Μολονότι απώλεσε το εδαφικό του “χαλιφάτο”, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία (ΙΣΙΣ) ενίσχυσε τις δυνατότητές του να διεξαγάγει ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ και αναδύεται ξανά στη Συρία αυτό το τρίμηνο», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία χρησιμοποιείται μια παλιότερη ονομασία της οργάνωσης.
Το Ισλαμικό Κράτος μπόρεσε να «ανασυνταχθεί» και να συνεχίσει τις «επιχειρήσεις» του στις δύο χώρες «εν μέρει» διότι οι τοπικές δυνάμεις, τόσο «οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας» όσο και «οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ)», που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, «συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να διεξαγάγουν επιχειρήσεις ταυτόχρονα», ούτε να «φρουρούν περιοχές που έχουν εκκαθαρίσει», συνεχίζει το κείμενο.
Η ανασύνταξη των τζιχαντιστών στη Συρία σημειώνεται καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν «εν μέρει αποσυρθεί» από τη χώρα, κατόπιν απόφασης με την οποία διαφώνησαν έντονα οι ΣΔΔ, που ζητούν «περισσότερη εκπαίδευση και εξοπλισμό» προκειμένου να διεξαγάγουν «επιχειρήσεις καταστολής του ανταρτοπολέμου» των τζιχαντιστών.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη του 2018 την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 2.000 και πλέον αμερικανών στρατιωτικών που επιχειρούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακηρύσσοντας την ολοκληρωτική νίκη των ΗΠΑ επί των τζιχαντιστών. Η απόφασή του εξώθησε τον τότε υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να υποβάλει την παραίτησή του.
Ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων παρέμεινε στη βορειοανατολική Συρία, περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την Ουάσινγκτον να ζητεί ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνεισφορά από πλευράς των άλλων μελών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο συνασπισμός υπολογίζει πως η τζιχαντιστική οργάνωση διαθέτει ακόμα από 14.000 ως 18.000 «μέλη» στο Ιράκ και στη Συρία, ανάμεσά τους έως και 3.000 ξένους, σύμφωνα με την έκθεση.