Πεκίνο: Διάσταση απόψεων για την Ταϊβάν στη συνάντηση του απεσταλμένου του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο

Ng Han Guan/Pool via REUTERS

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επανέλαβε σήμερα στο Πεκίνο τη σημασία της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα, στη διάρκεια ενός σπάνιου τετ-α-τετ με υψηλόβαθμο Κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος επισκέπτεται από προχθές, Τρίτη 27.8.2024, την Κίνα, είναι ο πρώτος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου που μεταβαίνει στη χώρα αυτή από το 2016.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με φόντο εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και σημαντικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ασία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν χθες, Τετάρτη, να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους αυτούς.

«Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να έχουμε τέτοιου είδους ανταλλαγές», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν απευθυνόμενος στον Κινέζο στρατηγό Ζανγκ Γιουσία, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

«Πιστεύω πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνάντηση, με δεδομένη την κατάσταση του κόσμου και την ανάγκη να διαχειριστούμε με τρόπο υπεύθυνο τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο Σάλιβαν πριν από τη συνομιλία τους.

Από την πλευρά του, ο Ζανγκ ευχαρίστησε τον Σάλιβαν για την επίσκεψή του και χαιρέτισε «την αξία που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση στη στρατιωτική ασφάλεια».

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο, ο Τζέικ Σάλιβαν υπογράμμισε τη σημασία της «σταθερότητας» στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Ο ίδιος επέμεινε εξάλλου στη σημασία της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, θέατρο επεισοδίων ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μανίλα.

Κατά το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, ο Ζανγκ Γιουσία ζήτησε από τον σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν για θέματα ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν να σταματήσει κάθε «στρατιωτική συνέργεια» με την Ταϊβάν.

«Η Κίνα ζητάει να βάλουν τέλος οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε στρατιωτική συνέργεια με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις αναφορικά με την Ταϊβάν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κινεζικής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής στον Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων σήμερα στο Πεκίνο.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ