Patriot στην Τουρκία: Το Κρεμλίνο πήρε θέση για την συμφωνία μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγνκτον

 Με δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε την είδηση για την φερόμενη αγορά των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot από την Τουρκία.

Η πώληση πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τη συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας σχετικά με τις παραδόσεις των S-400, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Πρόκειται για δύο άσχετα συμβόλαια και διαδικασίες. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά να εφαρμόζουμε τις συμφωνίες που έχουμε με τους Τούρκους εταίρους μας. Το έργο και η σύμβαση για τους S-400s βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τους και θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Πεσκόφ, ερωτηθεις σχετικά με το κατά πόσο η απόφαση για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Patriot των ΗΠΑ θα επηρεάσει τις συμφωνίες της Ρωσίας με την Άγκυρα.

Η Ρωσία δεν βλέπει κανένα λόγο να ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις να μην αποκαλύψει στοιχεία για το σύστημα πυραύλων S-400 της Ρωσίας σε τρίτους, ανέφερε ο Πεσκόφ.

Ο Πέσκοφ σχολίασε τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που κάνουν λόγο ότι η Τουρκία υποσχέθηκε ότι θα παράσχει πρόσβαση στο τεχνικό προσωπικό των ΗΠΑ στο σύστημα S-400 της Ρωσίας, το οποίο θα παραδοθεί το φθινόπωρο του 2019.

Κατά κανόνα, η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία της Ρωσίας με άλλους εταίρους προβλέπει νομικές δεσμεύσεις για την μη αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών που σχετίζονται με αυτή τη συνεργασία, εξήγησε ο Πεσκόφ.

«Η τουρκική πλευρά έχει συμφωνήσει σε αυτές τις δεσμεύσεις. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να δυσπιστούμε έναντι των Τούρκων», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Πηγή TASS