Παραλογισμός στη Γάζα με επίκεντρο αμάχους!

Ιερουσαλήμ (Ρόιτερς):
Ενώ το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα τηρήσει προσωρινή εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους, νέες εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα στη Γάζα.

Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από τον βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια της «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που κήρυξε μονομερώς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν τοπικές πηγές.

Επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού κοντά στη Χαν Γιούνες, στη νοτιοανατολική Γάζα, ενώ 17 ακόμη σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό της αγοράς της Σετζάγια, μιας συνοικίας στην ανατολική Γάζα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Και αυτός ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στη διάρκεια της εκεχειρίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άκσα μετέδωσε εικόνες από την αγορά στις οποίες φαίνεται μαύρος καπνός να σηκώνεται από την περιοχή.

Περαστικοί μεταφέρουν σε κουβέρτες ή σε φορεία άψυχα σώματα, μεταξύ αυτών και παιδιά, προς ένα ασθενοφόρο ή αυτοκίνητα. Άλλες σοροί κείτονται στον δρόμο. Πολλοί άνθρωποι αιμόφυρτοι, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, φαίνονται στις εικόνες.

Μεταξύ των ανθρώπων που κείτονται ακίνητοι είναι ένας άνδρας που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την εκεχειρία ως επικοινωνιακό μέσο ώστε να κατευνάσει τις όλο και αυξανόμενες αντιδράσεις των Διεθνών Μέσων για την απώλεια αμάχων αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζει την εκεχειρία σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα τηρούσε μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» σήμερα από τις 15:00 ως τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο στρατός ενέκρινε μια προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκεχειρία αυτή θα τηρηθεί από τις 15:00 ως τις 19:00 και δεν θα ισχύει στις περιοχές όπου οι στρατιώτες διεξάγουν ήδη επιχειρήσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Ο στρατός ζητεί επίσης «από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στις περιοχές για τις οποίες έχει εκδοθεί εντολή εκκένωσης» και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει «σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον ισραηλινών στρατιωτών ή πολιτών».

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη επτά Παλαιστίνοι, εκ των οποίων τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε δύο νέους βομβαρδισμούς από ισραηλινά άρματα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας στις περιοχές Χαν Γιούνες και Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

Τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 1.330 και των τραυματιών σε περίπου 7.200, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Όπως ανέφεραν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων ανερχόταν σε 1.118, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 827 είναι πολίτες και ανάμεσά τους 243 παιδιά. Από τους συνολικά 6.233 τραυματίες οι 1.949 είναι παιδιά. Εξάλλου περίπου 240.000 Παλαιστίνιοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το OCHA. Περισσότεροι από 200.000 βρίσκονται 85 καταφύγια που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και οι υπόλοιποι σε σπίτια φίλων ή μελών της οικογένειάς τους.

Τη φρίκη του πολέμου και του αίματος από τις ισραηλινές επιθέσεις με θύματα κυρίως αμάχους και πολλά παιδιά στην Γάζα περιγράφει στο Newsit ο Απόστολος Βεϊζης Διευθυντής του Προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Δείτε την συνέντευξη στο newsit.gr

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει χάσει 53 στρατιώτες. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό του ισραηλινού στρατού μετά τον πόλεμο του 2006 εναντίον του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ. Επίσης τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊβανέζος, έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που έχει εκτοξεύσει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Στο μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντάται με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, ενώ ένας τούρκος μεσολαβητής έχει φτάσει στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Εξάλλου το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και η Χιλή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «τη βαθιά απογοήτευσή» του για την «βιαστική απόφαση», καταγγέλλοντας ότι αυτή ενθαρρύνει τη Χαμάς.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι βρήκε κρυψώνα με ρουκέτες σε ένα από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας και κατήγγειλε «εκείνους» που τις τοποθέτησαν εκεί. Ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες καταδίκασε όσους έθεσαν τους αμάχους πολίτες σε κίνδυνο αποθηκεύοντας ρουκέτες στο σχολείο και απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά.

«Καταδικάζουμε την οργάνωση ή τις οργανώσεις που έθεσαν σε κίνδυνο αμάχους τοποθετώντας αυτές τις ρουκέτες στο σχολείο μας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της ουδετερότητας των χώρων μας. Καλούμε όλες τις εμπόλεμες πλευρές να σεβασθούν το απαραβίαστο της ιδιοκτησίας του ΟΗΕ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο των βομβαρδισμών εγκαταστάσεις τις UNRWA κατά τη διάρκεια της 22ήμερης επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ έχει καταγγείλει κατά το παρελθόν ότι εγκαταστάσεις της UNRWA χρησιμοποιούνται για εχθρικούς σκοπούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία του για την ανακάλυψη 20 ρουκετών σε άδειο σχολείο της UNRWA, καθώς και σε άλλο σχολείο μία εβδομάδα πριν. Ο Κρις Γκάνες δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε ειδικό πυροτεχνουργό του ΟΗΕ για να εξουδετερώσει τις ρουκέτες, ώστε να γίνουν ασφαλείς οι χώροι του σχολείου και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μεταβεί στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων στην περιοχή.

Δείτε ζωντανά τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα από το κανάλι live-streaming που ακολουθεί:


Broadcast live streaming video on Ustream

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γάζα: Καταστράφηκε το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια

Συγκλονιστικό: Μία 16χρονη tweetάρει για τον πόλεμο από τη Γάζα

Ποια είναι η διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην Ουκρανία και στο Παλαιστινιακό