Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφώνησε την κεντρική ομιλία στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στη σύρραξη στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος προέβλεψε ότι σε σύντομο διάστημα η Ουκρανία θα έχει εξαντλήσει τον δικό της εξοπλισμό και δεν θα μπορεί να πολεμήσει για καιρό με τα ξένα όπλα που φέρνει από το εξωτερικό.
«Σύντομα η Ουκρανία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς τον δικό της εξοπλισμό. Τίποτα δεν θα απομείνει από αυτόν. Όλα τα όπλα με τα οποία πολεμούν και όλα όσα χρησιμοποιούν τα φέρνουν από έξω. Δεν μπορείς να πολεμάς για πολύ καιρό έτσι», είπε χαρακτηριστικά.
Δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο στην αντεπίθεσή της και ότι ο στρατός της δεν έχει «καμία πιθανότητα» απέναντι στο στρατό της Ρωσίας.
«Τα δυτικά τανκς καίγονται. Αρκετά τανκς έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των Leopard… Θα καούν και τα F-16, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αν όμως βρίσκονται εκτός Ουκρανίας και χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες, θα πρέπει να δούμε πώς και όπου μπορούμε να χτυπήσουμε εκείνα τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες εναντίον μας».
«Αναγκάστηκα να εισβάλλω στην Ουκρανία»
«Δεν έχουμε κλείσει ποτέ την πόρτα στην ιδέα των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Ωστόσο, στη συνέχεια κατηγόρησε το Κίεβο ότι ξεκίνησε τον πόλεμο το 2014. «Οι βομβαρδισμοί άρχισαν τότε στο Ντονμπάς – αυτός είναι ο πόλεμος».
«Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τις ένοπλες δυνάμεις ως απάντηση στο αίτημα του Ντόνετσκ για να σταματήσω αυτή την ένοπλη επιχείρηση», συνέχισε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε δημόσια στις εβραϊκές ρίζες του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, λέγοντας χωρίς αποδείξεις ότι ορισμένοι Εβραίοι τον θεωρούν ντροπή για την πίστη τους.
«Είχα πολλούς Εβραίους φίλους από την παιδική μου ηλικία. Και λένε ότι ο Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, είναι ντροπή για τον εβραϊκό λαό», δήλωσε ο Πούτιν.
Όσον αφορά τις επιθέσεις σε ρωσικά συνοριακά εδάφη, ο Πούτιν υποστήριξε ότι είναι μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή της Ρωσίας και να την αναγκάσουν να μεταφέρει κάποιες μονάδες που έχουν αναπτυχθεί σε άλλα μέρη της πρώτης γραμμής.
Συνέχισε λέγοντας ότι τα στρατεύματά του θα μπορούσαν να καταστρέψουν τμήματα του κεντρικού Κιέβου ως αντίποινα, αλλά επέλεξε να μην το κάνει για «διάφορους λόγους».
Ο κίνδυνος να παρασυρθεί το NATO στη σύγκρουση και τα πυρηνικά όπλα
Μιλώντας για κλιμάκωση του πολέμου, ο Πούτιν είπε ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» να συρθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ στη σύγκρουση, αναφερόμενος στη συνεχόμενη υποστήριξη της Συμμαχίας προς την Ουκρανία με οικονομική βοήθεια και εξοπλισμούς.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε «θεωρητικά» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η εδαφική της ακεραιότητα ή ύπαρξη της, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει.
«Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι σίγουρα θεωρητικά δυνατή. Για τη Ρωσία, αυτό είναι δυνατό εάν δημιουργηθεί μια απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας, την ύπαρξη του ρωσικού κράτους».
Τι δήλωσε για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν
«Πρακτικά δεν έχουμε επαφές και δεν ήμασταν εμείς που τις απορρίψαμε. Εάν υπήρχε η επιθυμία να διεξαχθεί κάποιου είδους διάλογος μαζί μας δεν θα υπήρχε αυτή η τεράστια προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Πούτιν.
Όσον αφορά τον πρόεδρο Μπάιντεν, είπε: «Είναι ένας ενήλικος άνδρας και ένας έμπειρος πολιτικός. Δεν εναπόκειται σε εμένα να του λέω τι να κάνει. Αφήστε τον να κάνει όπως κρίνει σκόπιμο, και εμείς θα κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού της Ρωσίας».