ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Δοκίμασε πύραυλο με βεληνεκές 900 χιλιομέτρων

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Το Πακιστάν - γνωστό για τις παραδοσιακές του σχέσεις με την Άγκυρα - ανακοίνωσε ότι «δοκιμάστηκε με επιτυχία» από τον στρατό ο πύραυλος »Χατφ-4» (Hatf-4 ή »Σαχίν-1»), εμβέλειας 900 χιλιομέτρων.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου των πυραυλικών δυνάμεων  της ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, ο βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς »Χατφ-4» που δοκιμάστηκε  είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικές, χημικές και βιολογικές κεφαλές.Η πρώτη δοκιμή  πυραύλου Hatf-4 πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008. Το νέο  μοντέλο του που δοκιμάστηκε είναι ικανό να μεταφέρει και  πυρηνική κεφαλή σε απόσταση 900 χιλιομέτρων.
Όπως είναι γνωστό υπάρχει πυραυλικός ανταγωνισμός ανάμεσα στο Πακιστάν και την  την Ινδία. Η πυραυλική δοκιμή του Πακιστάν χαρακτηρίζεται ως απάντηση στην δοκιμή πυραύλου μέσης εμβέλειας που πραγματοποίησε προχθές η Ινδία.Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν ποντάρει στην ενεργοποίηση του προγράμματος πυραύλων, μαζί και των δυνάμεων πυρηνικής συγκράτησης, το οποίο εξηγεί με την επιδίωξή του να διατηρήσει την ισορροπία στο »κυνηγητό» των εξοπλισμών με την γειτονική Ινδία.
Πυραυλική συνεργασία Τουρκίας -Πακιστάν
Να σημειωθεί σε ότι μας αφορά ότι μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας από αρκετών ετών υπάρχει ανεπτυγμένη στρατιωτική συνεργασία- πρόσφατα ήταν στο Πακιστάν για άσκηση τουρκικά F-16, ενώ υπήρξε και ναυτική συνεργασία. Πέραν αυτοών – και πολύ πιό πριν υπάρχουν πολλές διεθνείς αναφορές ακόμα και μυστικών Υπηρεσιών για συνεργασία των δυο χωρών σε πυραυλικά συστήματα.

 Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας ξεκινά  από τις  δεκαετίες του ’70  και του ’80 όταν η Τουρκία είχε εμμονή  απόκτησης  πυρηνικής τεχνολογίας σε συνεργασία με το Πακιστάν.
Πάντως η  συνεργασία τους αναβαθμίζονται σημαντικά μεταξύ 1990 – 2000 όταν η Τουρκία ξεκίνησε με πιο γρήγορο ρυθμό φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

 Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  τον πύραυλο J-600T Yildirim I με βεληνεκές 150 χλμ.για τον οποίο πήγαν στο Πακισταν  Τούρκοι τεχνικοί  και  συνεργαστηκαν. Πριν μερικα χρόνια μαλιστα υπογράφτηκαν συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών για την ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας στην πολεμική βιομηχανία, κυρίως δε στην ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας.