Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον πολυτελούς ξενοδοχείου, όπου διέμενε ο πρεσβευτής της Κίνας, στο δυτικό Πακιστάν, με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν σήμερα την ευθύνη και το Πεκίνο να καταδικάζει “την τρομοκρατική επίθεση”.
Η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο που είχε σταθμεύσει στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Serena εξερράγη χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην Κουέτα, πρωτεύουσα του Μπαλουτσιστάν, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.
“Ήταν μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας για την οποία χρησιμοποιήθηκαν 60 με 80 κιλά εκρηκτικών. Ο βομβιστής βρισκόταν μέσα στο όχημα”, δήλωσε σήμερα ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Σέιχ Ράσιντ Άχμεντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων μόνο δύο σοβαρά”, πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας
Η αστυνομία επισήμανε ότι μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου και αξιωματούχοι ασφαλείας είναι μεταξύ των νεκρών. “Ο βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε τους αξιωματούχους ασφαλείας όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP).
To Πεκίνο αντέδρασε έντονα σε αυτή την επίθεση, παρά το γεγονός ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν υπογράμμισαν ότι στόχος τους ήταν οι Πακιστανοί αξιωματούχοι ασφαλείας . “Η Κίνα καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση και εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τα θύματα”, δήλωσε σήμερα ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο Κινέζος πρεσβευτής δεν βρισκόταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της επίθεσης και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Κινέζοι μεταξύ των θυμάτων.
Ο Γκου Ουενλιάνγκ, ακόλουθος για γεωργικά θέματα στην κινεζική πρεσβεία στο Πακιστάν, δήλωσε στην εφημερίδα Global Times ότι η βόμβα εξερράγη δέκα λεπτά από την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει ο Κινέζος πρεσβευτής στο ξενοδοχείο.
“Πλήρης εγρήγορση”
Το Μπαλουτσιστάν είναι η πιο φτωχή επαρχία του Πακιστάν, θέατρο εθνοτικών, αυτονομιστικών και σεχταριστικών βίαιων επεισοδίων. Είναι πλούσια σε υδρογονάθρακες και μέταλλα, όμως οι κάτοικοί της παραπονιούνται ότι είναι περιθωριοποιημένοι και ότι τους κλέβουν τους φυσικούς πόρους της περιοχής τους.
Το Μπαλουτσιστάν συγκλονίζεται εδώ και δεκαετίες από μια αυτονομιστική εξέγερση, ενώ στην περιοχή δρουν και τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η ΤΤΡ εξαπέλυσε πολλές αιματηρές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις του Πακιστάν από το προπύργιό της στην περιοχή των φυλών στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας όπου δρουν και άλλες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η αλ Κάιντα.
Μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, που ξεκίνησε το 2014, επέτρεψε να καταστραφεί η διοικητική δομή της ΤΤΡ, γεγονός που βελτίωσε τις συνθήκες ασφαλείας σε όλο το Πακιστάν.
“Δεν θα επιτρέψουμε στο τέρας αυτό να επανεμφανιστεί”, σχολίασε στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν. “Είμαστε σε πλήρη εγρήγορση και παρακολουθούμε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές”. Ωστόσο ειδικοί προειδοποιούν ότι το Πακιστάν μόνο του δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις ρίζες του εξτρεμισμού.
Κινεζικά σχέδια
Στο Μπαλουτιστάν έχουν εμφανιστεί πολλά εργοτάξια στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας – Πακιστάν (CPEC) για τον οποίο το Πεκίνο αναμένεται να δαπανήσει περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια (42 δισεκ. ευρώ), ανάμεσά τους και το λιμάνι βαθέων υδάτων Γκουάνταρ.
Όμως ο τοπικός πληθυσμός καταγγέλλει ότι δεν επωφελείται από τα έργα αυτά, καθώς οι περισσότεροι εργάτες είναι Κινέζοι.
Τον Μάιο του 2019 το πολυτελές ξενοδοχείο πάνω από το λιμάνι Γκουάνταρ δέχθηκε επίθεση, έξι μήνες μετά την επίθεση που είχε σημειωθεί εναντίον του προξενείου της Κίνας στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.
Τον Ιούνιο του 2020 στόχος έγινε το Χρηματιστήριο του Καράτσι. Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις ανέλαβε ο Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουτσιστάν (BLA) επικαλούμενος τη λεηλάτηση των τοπικών πόρων από το Ισλαμαμπάντ και την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters