“Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου”. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες στην τοποθέτηση στον κυβερνητικό μηχανισμό ανθρώπων του που προέρχονται από την FSB ,την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας.
Τρία στελέχη της FSB έχουν διοριστεί σε αξιοσημείωτες θέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Πρώτος, ο επικεφαλής του κλάδου αντικατασκοπείας της FSB , Oleg Syromolotov που διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις 19 Μαρτίου αλλά με αρμοδιότητες ακόμη και για “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”.Η επιλογή του είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Στελέχη της FSB κατέχουν σπάνια τέτοιες υψηλές θέσεις εντός του Υπουργείου Εξωτερικών. Παραδοσιακά, η FSB είναι επικεντρωμένη στην εγχώρια συλλογή πληροφοριών. Επίσης, μέχρι το διορισμό του Syromolotov , οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών δεν είχαν στα χαρτοφυλάκια τους θέματα αντιτρομοκρατίας. Ωστόσο,ο Syromolotov έχει εμπειρία στον τομέα αυτό, αφού ήταν ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας όταν η Ρωσία φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.
Oleg Syromolotov
Ο συνταγματάρχης Ι. Barinov διορίστηκε επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ιθαγένεια και είναι το δεύτερο στέλεχος της FSB που αναλαμβάνει μια ηγετική θέση σε ένα νέο τμήμα. Ενώ ο ρόλος αυτού του νέου Οργανισμού είναι ασαφής, ξέρουμε ότι εμπίπτει στην εποπτεία της Προεδρικής Διοίκησης.
Ο τρίτος διορισμός είναι αυτόε του Andrey Patrushev, γιος του πρώην επικεφαλής της FSB και επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikola Patrushev. Τοποθετήθηκε στο ΔΣ της Gazprom Neft, που είναι ο κλάδος του πετρελαίου του ενεργειακού γίγαντα Gazprom. Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Πούτιν έχει προσπαθήσει να κρατήσει τους δυο κλάδους ,πετρελαίου και φυσικου αερίου ως “χωριστές οντότητες” για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ομάδων που ανταγωνίζονται για επιρροή στο Κρεμλίνο. Η FSB, η οποία επιβλέπει τη Rosneft του πετρελαίου μέσω της επικεφαλής της εταιρείας και μέλος της FSB Igor Sechin, επεδίωξε να επεκτείνει την επιρροή της στην Gazprom, η οποία παραδοσιακά εποπτεύεται από την πιο φιλελεύθερη “ομάδα” υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Οι διορισμοί θέτουν το ερώτημα του κατά πόσον ο Πούτιν τους ήθελε ή αν πιέστηκε από την FSB για να τους κάνει. Πολλοί συνδέουν και την 10ήμερη “εξαφάνιση” του με την προσπάθειά του να “διαχειριστεί” την διαμάχη της FSB με τους ανταγωνίστες της εντός του ρωσικού συστήματος εξουσιας.