Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για την τύχη του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο οποίος συνελήφθη αυτή την εβδομάδα από τις ισραηλινές δυνάμεις, και ζήτησε να «γίνουν πλήρως» σεβαστά τα δικαιώματά του.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, συνελήφθη στις 22 Νοεμβρίου μαζί με πέντε άλλα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού την ώρα που συμμετείχαν σε αποστολή του ΟΗΕ για την απομάκρυνση ασθενών από το νοσηλευτικό ίδρυμα.
«Τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και τρία μέλη του υπουργείου Υγείας συνελήφθησαν», διευκρίνισε ο ΠΟΥ. Έκτοτε «έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι δύο από τους έξι», πρόσθεσε, αλλά «δεν διαθέτουμε πληροφορίες για την κατάσταση των άλλων τεσσάρων, ανάμεσά τους ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα».
Joint @UN mission transfers critical patients from Al-Shifa Hospital in Gaza, under intense fightinghttps://t.co/5I4HHtFHJW@WHOoPt pic.twitter.com/CBOykalz9X
— WHO Regional Office for the Eastern Mediterranean (@WHOEMRO) November 24, 2023
Ο ΠΟΥ ζήτησε «στη διάρκεια της κράτησής τους να γίνουν σεβαστά πλήρως τα νομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους». Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη του Αμπού Σαλμίγια και του επικεφαλής ενός τμήματος του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το αλ Σίφα είναι το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα διαψεύδει. Επί ημέρες στρατιώτες πραγματοποιούσαν έρευνες δωμάτιο- δωμάτιο στο νοσοκομείο, μέχρι χθες Παρασκευή όταν τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία.
«Θα ανακρίνουμε (τον Αμπού Σαλμίγια) για το γεγονός ότι ήταν διευθυντής ενός νοσοκομείου το οποίο βρισκόταν πάνω από ένα ολόκληρο τρομοκρατικό δίκτυο», δήλωσε σήμερα ο Ντορόν Σπίλμαν εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Πώς μπορούσε να μην γνωρίζει τι συνέβαινε;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις αποστολές στο αλ Σίφα σε διάστημα μίας εβδομάδας, ανάμεσά τους και μια εκκένωση στις 18 Νοεμβρίου. Αποστολή που πραγματοποιήθηκε την επομένη επέτρεψε την απομάκρυνση από το νοσοκομείο 31 πρόωρων βρεφών. Η τρίτη αποστολή, στις 22 Νοεμβρίου, διεξήχθη σε συνεργασία με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και επέτρεψε την απομάκρυνση 151 ανθρώπων, ανάμεσά τους ασθενείς, συγγενείς τους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξήγησε ο ΠΟΥ.
Η απομάκρυνση διήρκεσε 20 ώρες, «εκ των οποίων έξι ώρες σε σημείο ελέγχου όπου η ομάδα και οι ασθενείς ελέγχθηκαν από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Και αυτό παρά την αρχική συμφωνία ότι δεν θα ελεγχθούν όλοι συμμετέχοντες (στην εκκένωση) παρά μόνο στο σημείο έναρξης, στο νοσοκομείο αλ Σίφα», κατήγγειλε ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας ότι εκεί έγιναν οι συλλήψεις του διευθυντή και μελών του προσωπικού του νοσοκομείου.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters