Ουκρανία: Ζητά κατεπειγόντως άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μετά την σφοδρή ρωσική επίθεση [vids]

Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Odesa region/Handout via REUTERS

Να επιτρέψουν στην Ουκρανία επιθέσεις στη Ρωσία με όπλα μεγάλης εμβέλειας που έχει προμηθευτεί από τη Δύση, καλεί τους Δυτικούς συμμάχους το Κίεβο, μετά την νέα ρωσική επίθεση σε τουλάχιστον 15 περιοχές.

Την έκκληση απηύθυνε σήμερα 26.8.2024 ο Αντρίι Γέρμακ, ο επιτελάρχης του προέδρου στην Ουκρανία.

«Μια απόφαση αυτού του είδους θα επιταχύνει το τέλος της ρωσικής τρομοκρατίας», σημείωσε ο Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Είχε προηγηθεί μια πολύωρη ρωσική επίθεση με τη χρήση drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Κατά τις επιθέσεις τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη δυτική και τη νότια Ουκρανία και πέντε τραυματίστηκαν στο κεντρικό τμήμα της.

Περισσότερες από τις μισές περιφέρειες στην Ουκρανία επλήγησαν από μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) νωρίς σήμερα το πρωί, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ.

«Σήμερα 15 περιφέρειες επλήγησαν από μαζική ρωσική επίθεση. Ο εχθρός χρησιμοποίησε διάφορα είδη όπλων: drones, πυραύλους cruise και Kinzhal (υπερηχητικοί πύραυλοι). Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Από τις ρωσικές επιθέσεις επλήγησαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σε τουλάχιστον 3 ουκρανικές περιφέρειες, ανακοίνωσαν παράλληλα περιφερειακοί αξιωματούχοι.

Οι αρχές των περιφερειών της Ζαπορίζια, του Ρίβνε και της Λβιβ ανέφεραν σε αναρτήσεις τους στο Telegram ότι ενεργειακές εγκαταστάσεις στις περιοχές τους δέχθηκαν επίθεση.

Τοπικοί αξιωματούχοι σε άλλες περιοχές ανέφεραν επίσης ότι ενεργειακές εγκαταστάσεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές στις περιφέρειές τους αποτέλεσαν στόχο.

Εκρήξεις έγιναν επίσης αισθητές σήμερα το πρωί πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Στον ουρανό του Κιέβου φαινόντουσαν μικρά σύννεφα καπνού που είχαν προκληθεί από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ ένα σύννεφο μαύρου καπνού διακρινόταν πάνω από το ανατολικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους.

«Παρακαλούμε να παραμείνετε ήρεμοι στα καταφύγια», ανέφεραν οι δημοτικές αρχές του Κιέβου στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Η ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK ανακοίνωσε εξάλλου βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Τεχνικοί εργάζονται για να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος», διευκρίνισαν οι δημοτικές αρχές του Κιέβου σε ανακοίνωσή τους.

Η σημερινή επίθεση είχε επίσης στόχο τις εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτροδότησης της περιφέρειας Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Κατά συνέπεια υπάρχουν εν μέρει διακοπές ρεύματος στη Λβιβ και στην περιφέρειά της», σημείωσε ο περιφερειάρχης της Μαξίμ Κοζίτσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ