Ουκρανία: Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων – Η Λευκορωσία μετακινεί στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα [vid]

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν φτάσει στο σημείο συνάντησης όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων. Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε γνωστό πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν.

«Ελπίζουμε να φέρουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, να επαναφέρουν την ειρήνη στο Ντονμπάς και να κάνουν όλους τους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή».

Όσο οι δύο εμπόλεμες πλευρές διαπραγματεύονται, η Λευκορωσία, που φιλοξενεί τις συνομιλίες, φαίνεται να έχει άλλα σχέδια. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, κονβόι με στρατεύματα από την Λευκορωσία εντοπίστηκε να ταξιδεύει προς την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, η οχηματαπομπή της 38ης ταξιαρχίας πυροβολικού εθεάθη στον αυτοκινητόδρομο Μ-10 προς την πόλη Πίνσκ στην περιοχή της Βρέστης, στην νοτιοδυτική Λευκορωσία. Τα στρατεύματα κατευθύνονται νότια, δηλαδή προς τα ουκρανικά σύνορα. Η Λευκορωσία προσπαθεί να «κρύψει» την εμπλοκή της στον πόλεμο, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο είχε δηλώσει την Τρίτη, ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων, η Λευκορωσία εγγυήθηκε την ασφάλεια της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγόρησαν την γείτονα χώρα ότι επέτρεψε την εκτόξευση πυραύλων τύπου Iskander των ρωσικών δυνάμεων από βάσεις στο έδαφός της.