Ουκρανία: «Ξεκίνησε η εκκένωση του Azovstal» – Βγήκαν οι πρώτοι 100 [pics]

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για πολίτες από το χαλυβουργείο Azovstal στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη.

Το τελευταίο επιβεβαιώθηκε από τον Σαβιάνο Αμπρέου, εκπρόσωπο του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του Ερυθρού Σταυρού. Η εκκένωση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και συντονίζεται με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Αμπρέου είπε ότι η συνοδεία έφτασε στο χαλυβουργείο το πρωί του Σαββάτου. Χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με τις εκκενώσεις ως «πολύ περίπλοκη». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των εκκενόμενων που εξακολουθούν να πραγματοποιούν το ταξίδι.

Η κίνηση επιβεβαιώθηκε και από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού το απόγευμα της Κυριακής. «Η ΔΕΕΣ επιβεβαιώνει ότι μια επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση», είπε ένας εκπρόσωπος.

«Η αυτοκινητοπομπή για την εκκένωση αμάχων ξεκίνησε στις 29 Απριλίου, διένυσε περίπου 230 χιλιόμετρα και έφτασε στο εργοστάσιο στη Μαριούπολη το πρωί του Σαββάτου, τοπική ώρα».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι 46 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές γύρω από το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη. Η Ουκρανία είπε ότι 20 άτομα έφυγαν από το εργοστάσιο το Σάββατο.

«Ξεκίνησε η εκκένωση αμάχων από το Azovstal. Η 1η ομάδα περίπου 100 ατόμων κατευθύνεται ήδη προς την ελεγχόμενη περιοχή. Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Ευχαριστούμε την ομάδα μας! Τώρα, μαζί με τον ΟΗΕ , εργάζονται για την απομάκρυνση άλλων αμάχων από το εργοστάσιο», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι εικόνες από την επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων σε συντονισμό με τις ρωσικές δυνάμεις, τον ΟΗΕ και την ΔΕΕΣ:

Πηγή: Sky News / Φωτογραφίες Reuters