Ουκρανία: Το «κολλημένο» ρωσικό κονβόι των 64 χλμ «κουνήθηκε» – «Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται»

Ένα ρωσικό στρατιωτικό κονβόι μήκους 64 χιλιομέτρων στην Ουκρανία, που αποτελείται από τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό, έχει προκαλέσει ανησυχίες στις ουκρανικές δυνάμεις καθώς οδεύει προς το Κίεβο.

Η αυτοκινητοπομπή έχει σταματήσει εδώ και μια εβδομάδα, αλλά τώρα οι δυνάμεις φαίνεται να ανασυντάσσονται, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies που λήφθηκαν την Πέμπτη. Οι εικόνες έδειξαν ότι τμήματα της συνοδείας είχαν «σε μεγάλο βαθμό διασκορπιστεί και αναδιαταχθεί». Η Ρωσία ανασυντάσσεται για μια πιθανή επίθεση στο Κίεβο, λένε αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού αρχικά σημείωσε περιορισμένη πρόοδο στην προέλασή της προς την πρωτεύουσα.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία «πιθανότατα επιδιώκει να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για ανανεωμένη επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες» και πιθανότατα «περιλαμβάνει επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας Κίεβου».

Η εταιρεία Maxar αναφέρει ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ορισμένα στοιχεία από το κονβόι να έχουν «επανατοποθετηθεί» σε δάση και δενδρώδεις περιοχές κοντά στη Λουμπιάνκα της Ουκρανίας. Οι εικόνες τραβήχτηκαν στις 11:37 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, ρωσικά στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται σε δρόμους κατοικημένων περιοχών στην πόλη Ozera, 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου και ακριβώς βόρεια της αεροπορικής βάσης Antonov στο Χοστόμελ, που έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ρωσία επανασυντάσσεται

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαίτισσαν με επιτυχία μια στήλη ρωσικών αρμάτων μάχης που προχωρούσε την Πέμπτη, καθώς οι μάχες εντάθηκαν γύρω από τα βορειοανατολικά και ανατολικά του Κιέβου. Μια αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Brovary, ανατολικά της πρωτεύουσας, δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου.

«Η τακτική της Ουκρανίας να στοχεύει γραμμές ανεφοδιασμού λειτούργησε καλά, ειδικά κατά τις πρώτες 5-10 ημέρες του πολέμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις ουκρανικές τακτικές και εν μέρει στον τρόπο λειτουργίας των ρωσικών δυνάμεων», σύμφωνα με τον Τόμας Μπούλοκ, αναλυτή στην Janes, μια υπηρεσία πληροφοριών που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις «έδωσαν προτεραιότητα στην ορμή προς τα εμπρός για να εξασφαλίσουν γρήγορα στόχους» τις πρώτες δύο ημέρες της εισβολής. Αυτό σήμαινε ότι «δεν προχωρούσαν ως μια συνεκτική πρώτη γραμμή που ασφαλίζει εδάφη καθώς προχωρούν. Αυτό ουσιαστικά επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να παρεισφρήσουν πίσω από τις μονάδες της Ρωσίας και να επιτεθούν σε στήλες υλικοτεχνικής υποστήριξης που ταξίδευαν σε μη ασφαλείς δρόμους». Αλλά καθώς «η Ρωσία αρχίζει να αναπροσανατολίζει τις δυνάμεις της για έναν μακροβιότερο πόλεμο μετά την αποτυχία τους να εξασφαλίσουν μια γρήγορη νίκη, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η τακτική», πρόσθεσε ο Μπούλοκ.

Η ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας πρόσθεσε ότι τα υλικοτεχνικά ζητήματα εξακολουθούν να εμποδίζουν τη ρωσική προέλαση «όπως και η ισχυρή ουκρανική αντίσταση».

Ο ρόλος της Λευκορωσίας

Το κονβόι πιστεύεται ότι εισήλθε στην Ουκρανία μέσω της Λευκορωσίας, ενός βασικού συμμάχου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου η Ρωσία μετέφερε τεράστιο αριθμό στρατευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες για να πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις. Όταν τελείωσαν οι ασκήσεις, τα στρατεύματα δεν έφυγαν και οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν στην πραγματικότητα ότι η Ρωσία αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στη χώρα.

Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία

Η διασπορά της αυτοκινητοπομπής έρχεται μετά την επίθεση μεγάλων πόλεων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Ντνίπρο στο κέντρο και του Λούτσκ στα δυτικά της χώρας, που δέχθηκαν επίθεση από ρωσικές δυνάμεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από: CNN / Φωτογραφία Reuters