Ουκρανία: Το Κίεβο θα έχει συζητήσεις για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την Τουρκία

Η αντιπροσωπεία από την Ουκρανία που είχε συνομιλίες με την ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα θα παραμείνει εκεί για να πραγματοποιήσει σήμερα συνομιλίες για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία.

Η Τουρκία διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τη ρωσική εισβολή.

Η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της άμυνας, αλλά έχει πουλήσει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στο Κίεβο, γεγονός που έχει εξοργίσει τη Μόσχα.

Η Άγκυρα φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της Ρωσίας και Ντμίτρο Κουλέμπα της Ουκρανίας συναντήθηκαν για συνομιλίες στην τουρκική πόλη Αττάλεια, στις οποίες παρευρέθηκε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι συνομιλίες ωστόσο δεν πρόσφεραν κάποιο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Διατηρώντας την ουδέτερη στάση της, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που έχει υποβάλλει η Δύση κατά της Ρωσίας λόγω της παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία, η μόνη κίνηση που έκανε ήταν το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για να αποτρέψει ορισμένα ρωσικά πλοία να περάσουν από αυτά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters