Ουκρανία: Το 95% της περιφέρειας του Λουγκάνσκ έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις

Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Λουγκάνσκ στην Ουκρανία, Σέρχιι Χαϊντάι δήλωσε ότι το 95% του εδάφους της περιφέρειας έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι κρίσιμη.

«Το 95% της επικράτειας της Περιφέρειας Λουχάνσκ έχει καταληφθεί. Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η Περιφέρεια Λουχάνσκ συνεχίζει να συγκρατεί την ορδή που καταστρέφει τις πόλεις και τα χωριά μας. Οι βομβαρδισμοί είναι ανελέητοι», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι , ο δρόμος Lysychansk-Bakhmut βρίσκεται υπό συνεχή ρωσικά πυρά.

Στις 24 Μαΐου, μια ρωσική ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης μπόρεσε να μπει στο δρόμο και να δημιουργήσει σημεία ελέγχου. Ωστόσο, από τις 25 Μαΐου, ο δρόμος δεν έχει αποκλειστεί και κατέστη δυνατή η παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου σε περιοχές της περιφέρειας Λουγκάνσκ που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Ο Χαϊντάι πρόσθεσε ότι το Σεβεροντόνετσκ δεν έχει περικυκλωθεί και ότι 15.000 άμαχοι παραμένουν σε πόλεις και χωριά γύρω από την πόλη.

Συνολικά, περισσότεροι από 40.000 άμαχοι παραμένουν στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία επικράτεια της Περιφέρειας Λουχάνσκ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το 99% από αυτούς δεν θέλει να εκκενώσει την περιοχή.

Στο μέτωπο του Ντονέτσκ, οι επιτιθέμενοι συνεχίζουν να προκαλούν πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Lyman και Komyshuvakha της περιφέρειας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μάχες αυτές είναι κρίσιμες, καθώς αναμένεται να ορίσουν ποιος θα ελέγχει την περιοχή του Ντονμπας, έναν από τους κύριους στρατηγικούς στόχους της Μόσχας.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία Reuters