Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα μετέβη σήμερα στην Μπούτσα, την μαρτυρική κωμόπολη κοντά στο Κίεβο η οποία έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων της ρωσικής κατοχής, στο πλαίσιο της πρώτης «ιστορικής» επίσκεψής του στην Ουκρανία.
Ο Κισίντα μετέβη στην Μπούτσα με τρένο, σήμερα το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα και πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ιαπωνία», δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Τζαπάροβα. «Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.
Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά ο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Κισίντα θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», διευκρίνισε η ιαπωνική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο Φουμίο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο. Τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισεκ. ευρώ. Έχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.
Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.
Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πετάνε κοντά στην Ιαπωνία
Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας για περισσότερες από επτά ώρες, ανέφερε σήμερα Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας ξεκίνησε την επίσκεψη στην Ουκρανία.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev Tu-95MS είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και η Μόσχα τα πετά τακτικά πάνω από διεθνή ύδατα στην Αρκτική, τον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ως επίδειξη δύναμης.
Η τελευταία πτήση των βομβαρδιστικών είχει «διπλό σκοπό», κάνοντας επίδειξη δύναμης επί της Ιαπωνίας, της οποίας ο ηγέτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.
Το ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95MSΗ Ρωσία είπε ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν μια «προγραμματισμένη πτήση», συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη. Διεξήχθη σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και έγινε σε ουδέτερα ύδατα, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.
Η Ιαπωνία, η οποία έχει τη δική της εδαφική διαμάχη με τη Μόσχα για νησιά στον βόρειο Ειρηνικό που χρονολογείται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία.
Η επίσκεψη του Κισίντα στην Ουκρανία γίνεται την ίδια στιγμή που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα, για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον πόλεμο στην Ουκρανία στο επίκεντρο.
Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters