Για δεκαετίες η Ρωσία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει βοηθήσει τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό στην Κίνα με όπλα και τεχνολογία – και τώρα το Πεκίνο έχει πολλά από τα όπλα που χρειάζεται η Μόσχα καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία συνεχίζεται, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.
Η Κίνα έχει αναπτύξει συστήματα, όπως αναγνωριστικά και οπλισμένα drones, κατευθυνόμενα όπλα και επικοινωνίες πεδίου μάχης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρωσία να καλύψει τα κενά που έχει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η Ρωσία μπορεί επίσης να χρειαστεί πιο κοινό υλικό, όπως αντιαρματικά όπλα, φορτηγά και πυρομαχικά, τα οποία διαθέτει η Κίνα.
Η «μακροχρόνια στρατιωτική σχέση» βρίσκεται υπό διεθνή «επίβλεψη» μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης, που προέρχονται από αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ, ότι η Μόσχα αναζητά στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη από το Πεκίνο. Κινέζοι και Ρώσοι αξιωματούχοι διέψευσαν τις αναφορές.
Η επιβολή κυρώσεων στην Κίνα θα είχε τρομερές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2022, εξέφρασε ανησυχίες για την συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία σε μια επτάωρη συνάντηση με τον Κινέζο διπλωμάτη Γιανγκ Τζιέτσι που χαρακτηρίστηκε «τεταμένη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν τη Δευτέρα σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ και σε αρκετές ασιατικές χώρες ότι η Κίνα είχε εκφράσει την προθυμία της να παράσχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, μια κατηγορία που η Κίνα αρνείται.
Μια κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα λόγω της Ουκρανίας θα είχε τρομερές συνέπειες, όχι μόνο για την Κίνα, αλλά για τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες οικονομίες, λένε οι αναλυτές.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο προηγμένος εξοπλισμός της Κίνας «δεν θα μπορούσε να ενσωματωθεί εύκολα ή γρήγορα με τον υπάρχον εξοπλισμό της Ρωσίας».
Τα δεδομένα του SIPRI (Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης) δείχνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έλαβε από τη Ρωσία προηγμένους κινητήρες turbofan για τα αεροσκάφη της, ραντάρ και προηγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος, αντιαρματικούς πυραύλους καθώς και πυροβόλα και μεταφορικά αεροσκάφη.
Αν και το SIPRI δεν αναφέρει την αξία των εξοπλισμών που έχουν μεταφερθεί, πιθανόν είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα η απόκτηση από την Κίνα οκτώ υπερσύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Su-35S αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ΗΠΑ ζητάνε ξεκάθαρα από το Πεκίνο «να διαλέξει πλευρά»
Δεν έχουν γίνει μεταφορές όπλων προς την άλλη κατεύθυνση, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI – επομένως οποιαδήποτε κινεζική κίνηση για την ικανοποίηση των ρωσικών αιτημάτων θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, αν όχι μοναδική, λένε διπλωματικές πηγές.
Αναλυτές αναφέρουν ότι η αυξανόμενη πίεση της Δύσης στην Κίνα κάνει το Πεκίνο να είναι επιφυλακτικό για την απροκάλυπτη μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Τα μακρά χερσαία σύνορα της Κίνας με τη Ρωσία κάνουν τις μεταφορές εξοπλισμών «δύσκολο να εντοπιστούν».
«Η ουσία είναι ότι ο κινεζικός στρατός αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται με ρυθμό που ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να προλάβει. Είναι πολύ πιο αδύναμος και πιο στάσιμος από τον στρατό της Κίνας, με εξαίρεση τις πυρηνικές δυνάμεις», δήλωσε ο Τιμ Χίθ, ανώτερος υπάλληλος και ερευνητής της RAND.
Ο Χιθ είπε ότι τα κινεζικά εξαρτήματα και οι προμήθειες δεν θα ανατρέψουν τους αγώνες της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Τελικά, όλα είναι ρωσικά όπλα και άνθρωποι που πολεμούν. Όποιοι κινεζικοί εξοπλισμοί αποσταλούν θα είναι πολύ περιορισμένοι».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα τελεσίγραφο στην Κίνα, ζητώντας από το Πεκίνο να διαλέξει πλευρά», είπε ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής Wu Qiang στο Reuters.