Ουκρανία: Τεράστιες απώλειες και ζημιές από ρωσικά πλήγματα – «Λεονταρισμοί οι δηλώσεις του Λαβρόφ»

Η Ρωσία έπληξε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 Ουκρανούς στρατιώτες, καταστρέφοντας δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Χαρκόβου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι εκτίμησε σήμερα ότι δεν υπάρχει επικείμενη απειλή από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία απορρίπτοντας σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ως λεονταρισμό. Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να μην υποτιμά τους σημαντικούς κινδύνους μιας πυρηνικής σύγκρουσης λέγοντας ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ σημαίνει «επί της ουσίας» ότι η Ατλαντική Συμμαχία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπου με τη Ρωσία.

«Το σήμα κατατεθέν του Λαβρόφ στη διάρκεια 15 ετών ή περίπου τόσο που είναι υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είναι αυτού του είδους οι λεονταρισμοί. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επικείμενη απειλή κλιμάκωσης. Αυτό που κάνει η Δύση για να στηρίξει τους συμμάχους της στην Ουκρανία είναι πολύ καλά μελετημένο…Ο,τι κάνουμε εμείς είναι μελετημένο για να αποφύγουμε μια απευθείας αντιπαράθεση με την Ρωσία», είπε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.

Ο ρόλος των δωρητών και το NATO

Μιλώντας στο Sky News ο Χίπι είπε ότι ενώ το NATO ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του, ως οργανισμός δεν παρέχει στρατιωτική βοήθεια. «Η κοινότητα δωρητών δεν είναι το NATO. Η προσπάθεια των δωρητών είναι κάτι το οποίο έχει συγκροτηθεί από χώρες, κάποιες από τις οποίες είναι πράγματι μέλη του NATO, αλλά άλλες δεν είναι…δεν είναι το NATO που παρέχει τη στρατιωτική βοήθεια», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων. Ο Βρετανός υπουργός αναγνώρισε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές για να χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία.

«Αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που χειρίζονται εξοπλισμό τον οποίον έχουν εισαγάγει από άλλες χώρες και όταν χρησιμοποιούνται αυτοί οι εξοπλισμοί δεν κατηγορείς τη χώρα που τους παρασκεύασε, κατηγορείς τη χώρα που τους χρησιμοποίησε»εράστι, δήλωσε ο Χίπι στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters