Ουκρανία: Στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας – Στο τραπέζι και η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος

Leon Neal/Pool via REUTERS

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου Άντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι έφθασαν στο Κίεβο για να συζητήσουν τα ουκρανικά αιτήματα για την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έφθασαν στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία και θα συναντηθούν εντός της ημέρας με μέλη της ουκρανικής ηγεσίας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συζητήσεις που θα γίνουν, καθώς ακόμη περισσότερο από νέα στρατιωτική βοήθεια η Ουκρανία επιθυμεί την πολυπόθητη άδεια για την χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς – που ήδη διαθέτει – εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Μέχρι πρότινος Δυτικές χώρες – πλην εξαιρέσεων όπως πχ η Ολλανδία – δεν επέτρεπαν στο Κίεβο την χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε κλιμάκωση και ίσως τις έφερνε σε αντιπαράθεση απευθείας με την Ρωσία.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες και ώρες υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα για το θέμα, με κάποιους να προεξοφλούν πως στην επικείμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, θα δοθεί το πράσινο φως στο Κίεβο για την χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων στα ενδότερα της Ρωσίας.

Χαρακτηριστική ήταν και η σχετική απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της Τρίτης, 10/9/2024. «Εργαζόμαστε για αυτό», είπε ο Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα που προβάλλεται από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι — με σκοπό να πλήττονται βάσεις από όπου εξαπολύονται επιθέσεις της Ρωσίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, κομβικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των δυτικών χωρών παίζει η αποστολή ιρανικών πυραύλων στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως επισημαίνουν Ουκρανοί χρήστες των social media, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, συνοδευόταν κατά την άφιξή του στο Κίεβο από έναν «παλιό γνώριμο», το πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος πλέον έχει τοποθετηθεί από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέσβης της Ουκρανίας στο Λονδίνο.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ