Ουκρανία: Ποιά είναι η στρατηγική της Ρωσίας στην δεύτερη φάση του πολέμου;

Η δεύτερη φάση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ερώτημα είναι αν θα είναι πιο επιτυχημένη και ικανή από την πρώτη φάση, και εάν η Ουκρανία θα έχει αρκετά στρατεύματα και όπλα για να την εμποδίσει.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι η επιχείρηση στο Ντονμπάς είναι «μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης». Ο ρωσικός στόχος είναι ξεκάθαρος: η διασφάλιση όλων των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Ένας δεύτερος στόχος είναι να συντρίψει την αντίσταση που απομένει στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, να εδραιώσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει τη ρωσική περιοχή του Ροστόφ με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία πριν από οκτώ χρόνια.

Για τους σκοπούς αυτούς, οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στα βόρεια και ανατολικά του Κιέβου αναπτύχθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις ανασυγκροτήθηκαν αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Τώρα οι ρωσικές μονάδες συσσωρεύονται στην Ουκρανία από τα βορειοανατολικά. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει κινητοποιήσει περίπου 78 τακτικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία, πιθανώς περίπου 75.000 στρατιώτες.

Μέχρι στιγμής, οι τακτικές της Ρωσίας ακολουθούν το κλασικό στρατιωτικό της δόγμα: μαζική χρήση πυροβολικού και πυραυλικών συστημάτων που ακολουθείται από προέλαση τεθωρακισμένων. Πόλεις στο Λουχάνσκ, όπως το Σεβεροντόνετσκ, η Ποπάσνα και η Ρουμπίζνε έχουν μετατραπεί σε ερείπια, με τα αποθέματα ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού να έχουν καταστραφεί.

Αλλά η ρωσική πρόοδος στο έδαφος ήταν μέτρια. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έκαναν την επιχειρησιακή παύση που ήταν πιθανότατα απαραίτητη για την ανασύσταση και την κατάλληλη ενσωμάτωση κατεστραμμένων μονάδων που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Ρωσία έχει χάσει έως και το 25% της δύναμης μάχης που είχε πριν από την εισβολή.

Η Μάχη του Ντονμπάς

Σύμφωνα με το CNN, η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων, δεκάδων βίντεο μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δηλώσεων των δύο πλευρών υποδηλώνουν ότι οι Ρώσοι προσπαθούν τώρα να προχωρήσουν σε τρεις άξονες.

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη σε τρεις πλευρές, αφήνοντας μόνο τη Δύση ανοιχτή στους Ουκρανούς για ενισχύσεις και, αν χρειαστεί, υποχώρηση.

Από τα νότια και τα ανατολικά, οι ρωσικές μονάδες της πρώτης γραμμής έχουν προχωρήσει λίγα χιλιόμετρα αυτόν τον μήνα. Στο νότο, είχαν ήδη σημειώσει πρόοδο στην περιοχή Ζαπορίζια, η οποία γειτονεύει με το Ντόνετσκ. Αυτή την εβδομάδα, άρχισαν να βομβαρδίζουν χωριά μέσα στη Ζαπορίζια. Από τα βόρεια, αφού κατέλαβαν την πόλη Ιζιούμ στις αρχές αυτού του μήνα, έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

Ουκρανική τακτική

Οι Ουκρανοί έχουν δείξει ότι διαχειρίζονται έξυπνα τα θέματα τακτικής σε αυτή τη σύγκρουση, παραχωρώντας εδάφη για να διατηρήσουν πόρους, αλλά χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους για τη γη και την κινητικότητά τους για να προκαλέσουν απώλειες στις ρωσικές μονάδες.

Αυτή την εβδομάδα οι ουκρανικές μονάδες αποχώρησαν από την πόλη Kreminna στην περιοχή Λουγκάνσκ όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με συντριπτική ρωσική δύναμη πυρός.

Τώρα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τοποθετήσουν σταθερές άμυνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή ή περικύκλωση μονάδων ενόψει του ρωσικού πυροβολικού. Η εναλλακτική είναι η κινητή άμυνα, δηλαδή η μάχη και η απόσυρση από λιγότερο ζωτικής σημασίας έδαφος, χτυπώντας τους Ρώσους καθώς υποχωρούν και στη συνέχεια κρατώντας τις γραμμές τους στο έδαφος της επιλογής τους.

Ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να διακόψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

Ένας από τους ρωσικούς στόχους είναι η πόλη Σλόβιανσκ, αλλά η γύρω περιοχή περιλαμβάνει δάση, ποτάμια και έλη, δύσκολα στη διέλευση και απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό γεφύρωσης. Οι Ρώσοι είναι πιο ευάλωτοι τόσο στα ουκρανικά drones όσο και στους ελαφρούς αντιαρματικούς πυραύλους.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν πίσω από τις ρωσικές γραμμές: την περασμένη εβδομάδα ανατινάχθηκε μια οδική γέφυρα σε μια κύρια διαδρομή από τη Ρωσία. Υπήρξε επίσης ανεξήγητη ζημιά σε σιδηροδρομική γέφυρα μέσα στη Ρωσία, στην άκρη του Μπέλγκοροντ.

Γιατί δεν πρέπει να «πέσει» η Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός βασίζεται στους σιδηροδρόμους για μεγάλο μέρος της επιχείρησής του. Σε αυτή την πτυχή της μάχης, η υποστήριξη των δυτικών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.

Μια άλλη σημαντική πτυχή του αγώνα που έρχεται είναι η πολιτιστική. Οι ουκρανικές μονάδες απολαμβάνουν κάποια αυτονομία στο πεδίο της μάχης. Ακόμη και αν δεν υπάρχει σαφής κατεύθυνση ή εντολές, έχουν το κίνητρο να πολεμήσουν, σε αντίθεση με την ρωσική πλευρά.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικούς κινδύνους. Πολεμούν ουσιαστικά σχεδόν περικυκλωμένοι. Θα πρέπει να ελίσσονται έξυπνα όπως έκαναν γύρω από το Κίεβο, συνεχώς σε εγρήγορση με τον κίνδυνο να περικυκλωθούν να αυξάνεται.

Όταν πέσει η Μαριούπολη, οι Ρώσοι μπορούν να ανακατευθύνουν τις δυνάμεις που ήταν αφιερωμένες σε αυτή την επίθεση, αλλά έχουν υποβαθμιστεί και εξαντληθεί από σχεδόν δύο μήνες αστικής μάχης.

Πάνω απ ‘όλα, σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, η Ουκρανία χρειάζεται έναν συνεχή ανεφοδιασμό όπλων και πυρομαχικών, μεγάλο μέρος των οποίων πρέπει τώρα να προέρχεται από έξω από τη χώρα μέσω μιας μακράς γραμμής ανεφοδιασμού. Χρειάζονται περισσότερα αντιαρματικά όπλα και κινητή αεράμυνα.
Οι αντεπιθέσεις για τη διακοπή της ρωσικής επίθεσης θα πρέπει να προστατεύονται από τον αέρα.

Την Τρίτη, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται «εικοσιτετράωρα» για να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία με «πρωτοφανή» ταχύτητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποστολές όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία από την αρχή της εισβολής.

Πηγή: CNN / Φωτογραφία αρχείου Reuters