Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe/Radio Liberty ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο.

Νωρίτερα σήμερα, η ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είχε ανακοινώσει μέσω Telegram ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Σβιτλοντάρσκ και αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία.

Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες.

«Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η μοίρα της χώρας μας ίσως κρίνεται εκεί αυτήν τη στιγμή», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στην Ουκρανία, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα σε δύο πόλεις στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς. Σύμφωνα με τον Μοτουζιάνικ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό.

Τα ρωσικά στρατεύματα επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στον περιφέρεια Λουγκάνσκ, στο Ντονμπάς (ανατολικά). Μολονότι διαβεβαιώνουν πως απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την πρωτεύουσα Κίεβο στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου και κατόπιν στο Χάρκοβο τον Μάιο, οι Ουκρανοί παραδέχονται εδώ και λίγες ημέρες ότι αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερες «δυσκολίες» στο Ντονμπάς, που σχηματίζουν οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters