Ουκρανία: Οι ρωσικές αρχές εγκαταλείπουν και τη Νόβα Καχόβκα – Τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χερσώνας

Το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Κάκοβκα της Χερσώνας.

Δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται για τη διοίκηση που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στη Νόβα Καχόβκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη νότια περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία, έφυγαν μαζί με χιλιάδες κατοίκους λόγω των συνεχών συγκρούσεων, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

Η πόλη βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, δίπλα στο τεράστιο φράγμα, το οποίο τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για βομβαρδισμό. Συνορεύει επίσης με την πόλη Tavriisk στην αρχή του καναλιού της Βόρειας Κριμαίας, μια κρίσιμη πηγή γλυκού νερού στην άνυδρη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.

«Μετά τα γνωστά γεγονότα της 11ης Νοεμβρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τη δεξιά (δυτική) όχθη της περιοχής Χερσώνας, η Νόβα Καχόβκα βρέθηκε υπό άμεσο πυρ από το πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», δήλωσε η ρωσική κατοχική διοίκηση της πόλης.

«Οι συνεχείς επιθέσεις από την αριστερή όχθη του Ντνίπρο έχει κάνει τη ζωή στην πόλη επικίνδυνη… Χιλιάδες κάτοικοι της Νόβα Καχόβκα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της περιφερειακής διοίκησης της Χερσώνας να προστατεύσουν τις ζωές τους και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους».

«Εργαζόμενοι της Στρατιωτικής Πολιτικής Διοίκησης της Νόβα Καχόβκα, κρατικών και δημοτικών ιδρυμάτων επίσης εγκατέλειψαν την πόλη και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση των ρωσικών αρχών.

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την πόλη Χερσώνα και τις περιοχές στα δυτικά του Ντνίπρο την περασμένη εβδομάδα, η προσοχή εστιάστηκε σε πόλεις και οικισμούς που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική όχθη.

Η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει από τους αμάχους να εγκαταλείψουν περιοχές της επαρχίας Χερσώνας σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την ανατολική όχθη του Ντνίπρο, και λέει ότι οι δυνάμεις της έχουν λάβει αμυντικές θέσεις σε εκείνη την πλευρά του ποταμού.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters