Ουκρανία: «Οι πρώτοι στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα είναι ήδη στο πεδίο της μάχης»

Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες από τη Βόρεια Κορέα εγκατέλειψαν τα πεδία εκπαίδευσής τους στην ανατολική Ρωσία και εντοπίστηκαν στην περιοχή Κουρσκ την Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (HUR) της Ουκρανίας.

Ουκρανοί κατάσκοποι κατέγραψαν τα στρατεύματα από την Βόρεια Κορέα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανέφερε η HUR.

«Οι στρατιώτες που στέλνει η Πιονγκγιάνγκ είναι εξοπλισμένοι με πυρομαχικά, κλινοσκεπάσματα, χειμερινά ρούχα και παπούτσια, καθώς και προϊόντα υγιεινής. Το Κρεμλίνο έχει μεγάλες ελπίδες για τη συνιστώσα της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και την παγκόσμια αντιπαράθεση με τη Δύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας.

Οι στρατιώτες από την Βόρεια Κορέα εκπαιδεύονται σε πέντε στρατιωτικές τοποθεσίες στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και θα πρέπει να περάσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα διαρκεί αρκετές εβδομάδες πριν αναπτυχθούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ανέφερε η HUR.

ΗΠΑ και NATO επιβεβαίωσαν χθες Τετάρτη ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με ενημερωμένες εκτιμήσεις από το Κίεβο, η Πιονγκγιάνγκ έχει μεταφέρει περίπου 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων 500 αξιωματικών και τριών στρατηγών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είχε ήδη εντοπίσει αξιωματικούς του στρατού της Βόρειας Κορέας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

«Έστειλαν πρώτα αξιωματικούς για να αξιολογήσουν την κατάσταση στο πεδίο και μετά θα στείλουν το υπόλοιπο σώμα», υποστηρίζει ο Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ποια θα είναι η αποστολή των στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στο πεδίο της μάχης με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την παρουσία στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στη χώρα του. Στη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο ηγέτης του Κρεμλίνου είπε ότι «δεν ήταν οι ενέργειες της Ρωσίας που οδήγησαν στην κλιμάκωση» και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι βοήθησαν την Ουκρανία να πολεμήσει τη Μόσχα.

Αντίθετα, υπενθύμισε ότι το ρωσικό κοινοβούλιο είχε επικυρώσει μια συμφωνία για μια «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Βόρεια Κορέα, που υπεγράφη από τον Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ αυτό το καλοκαίρι, όπου και οι δύο υπόσχονται «αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης» εναντίον ενός από τα υπογράφοντα μέρη.

Πηγή: Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters