Ουκρανία: Οι επίλεκτες ρωσικές μονάδες της VDV χρησιμοποιούν χάρτες σοβιετικής εποχής [vid]

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιβεβαιώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα, ακόμη και οι πιο ελίτ μονάδες του στρατού, είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα για τις αποστολές τους.

Οι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βασίζονται σε χάρτινους χάρτες της σοβιετικής εποχής, ενώ συχνά χάνονται στο πεδίο της μάχης και πέφτουν σε ενέδρες των Ουκρανών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύγκρουση μεταξύ των επίλεκτων ρωσικών αερομεταφερόμενων μονάδων (VDV) και των ουκρανικών οχημάτων BMP-2 κοντά στο Girske, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, τον Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με πλάνα που δημοσιεύθηκαν από ένα ουκρανικό drone, ένα ρωσικό αερομεταφερόμενο όχημα μάχης πεζικού BMD-4M της 31ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Εφόδου της VDV έχασε το δρόμο του και έπεσε σε ενέδρα δύο BMP-2 της Ουκρανικής 24ης Ταξιαρχίας.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει πώς οι στρατιώτες της επίλεκτης ρωσικής μονάδας χάθηκαν και έβγαλαν έναν παλιό χάρτινο χάρτη και στη συνέχεια δέχθηκαν πυρά από οχήματα μάχης του ουκρανικού πεζικού. Το BMD-4 καταστράφηκε και το πλήρωμα σκοτώθηκε από βόμβες που έπεσαν από ένα drone.

Xάρτες χωρίς σύνορα

Επίσης, ο ουκρανικός στρατός βρήκε έναν ρωσικό χάρτη της περιοχής Τσερνίχιβ με σύστημα συντεταγμένων που χρονολογείται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένοι από τους Ρώσους διοικητές που εισέβαλαν στο ουκρανικό έδαφος τον Φεβρουάριο καθοδηγήθηκαν από χάρτες της Ουκρανίας που χρονολογούνται από το 1969. Ειδικότερα, τα έγγραφα της ρωσικής 138ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και τουλάχιστον 53 χρόνια.

Από τους χάρτες των Ρώσων λείπει εντελώς η κατοικημένη περιοχή Saltovsky του Χάρκοβο, η οποία έχει χτιστεί τις αρχές της δεκαετίας του ’70 του περασμένου αιώνα. Και τα κρατικά σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν σχεδιαστεί με στυλό πάνω στους χάρτες, καθώς δεν υπήρχαν καθόλου.

Το Κρεμλίνο έστειλε τα στρατεύματά του στον πόλεμο στην Ουκρανία με ανεπαρκή εξοπλισμό, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες σε προσωπικό, όπλα και εξοπλισμό. Τα επίλεκτα ρωσικά στρατεύματα μαστίζονται από διαφθορά, «ηθική παρακμή» και προπαγάνδα.