Ουκρανία: Ο Ζελένσκι «ξήλωσε» τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας μετά τη συντριβή του F-16

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία, αντιπτέραρχος Mykola Oleschuk, καθαιρέθηκε από τη θέση του, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της συντριβής ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους F-16.

H απόφαση για το «ξήλωμα» του αρχηγού της ουκρανικής ΠΑ δημοσιεύθηκε πριν λίγο στον επίσημο ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Αποφάσισα να αντικαταστήσω τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (…) Θα είμαι αιώνια ευγνώμων προς όλους τους στρατιωτικούς πιλότους μας» ανέφερε ο ίδιος ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, αφού δόθηκε στη δημοσιότητα το διάταγμα της προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε τους λόγους για την απομάκρυνση του Oleschuk, όμως ανέφερε ότι το προσωπικό πρέπει να προστατεύεται και ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η διοίκηση.

Τα καθήκοντα του Oleschuk θα αναλάβει προσωρινά ο αντιπτέραρχος Ανατόλι Κριβόνοζκα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός διοικητής δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, το οποίο όμως αργότερα διεύψευσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε χθες ότι ένα από τα μαχητικά F-16 που έχει παραλάβει από τους δυτικούς συμμάχους συνετρίβη και ο πιλότος του σκοτώθηκε, την ώρα που αναχαίτιζε ρωσικούς πυραύλους κατά την διάρκεια της μαζικής αεροπορκής επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία την Δευτέρα 26 Αυγούστου.

Η συντριβή  δεν φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα ρωσικών πυρών και ότι πιθανότατα έγινε από σφάλμα πιλότου ή μηχανική βλάβη.

Φωτογραφία αρχείου Reuters