Ουκρανία: Ο Ζελένσκι στρέφεται στην Αφρική για περισσότερη υποστήριξη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη από την Αφρική, ενώ συνεχίζει να καταπολεμά τη ρωσική εισβολή.

Μιλώντας σε ομάδα διπλωματών στο Κίεβο, σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 10 νέες πρεσβείες σε όλη την αφρικανική ήπειρο για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς και να αναζητήσει υποστήριξη – ανεβάζοντας το σύνολο των ουκρανικών πρεσβειών σε αφρικανικές χώρες σε 30.

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τους πόρους σιτηρών της Ουκρανίας για να καταπολεμήσει τη φτώχεια και την πείνα στην ήπειρο σε εκείνες τις περιοχές που το χρειάζονται για να κερδίσει την υποστήριξή τους.

«Αναθεωρούμε τις σχέσεις μας με δεκάδες αφρικανικές χώρες», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Τον επόμενο χρόνο πρέπει να το ενισχύσουμε αυτό», πρόσθεσε, αποκαλώντας την Αφρική ένα μέρος «όπου τα συμφέροντά μας εκπροσωπούνται μέχρι στιγμής λιγότερο από όσο χρειαζόμαστε».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Μαρόκο έγινε το πρώτο αφρικανικό κράτος που παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με γαλλικές, τσεχικές και ουκρανικές εκθέσεις.

Πολλές αφρικανικές χώρες παρέμειναν ουδέτερες κατά τη διάρκεια της εισβολής – και η Ρωσία έχει «επενδύσει» πολλά για να διατηρήσει αυτή την κατάσταση.

Στην πρώτη βασική ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 28 αφρικανικές χώρες (από τις 54) είτε απείχαν είτε δεν ψήφισαν για να καταδικάσουν την επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου.

Με πληροφορίες από: Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters