Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει το Ποκρόφσκ – Πλήγμα σε πλοίο με καλαμπόκι στο λιμάνι Πιφντένι

Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ακόμη ένα χωριό κοντά στο Ποκρόφσκ, την πόλη που αποτελεί επιμελητειακό κόμβο στην ανατολική Ουκρανία και όπου πλησιάζουν σταδιακά εδώ και εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις.

«Χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων μας, το χωριό Γκροντίφκα απελευθερώθηκε», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του Ποκρόφσκ.

Επίση, ρωσικό πυραυλικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε πολιτικό πλοίο με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις που ήταν φορτωμένο με περίπου 6.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού στο ουκρανικό λιμάνι Πιφντένι στις 6 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Αποκατάστασης.

Το υπουργείο ανέφερε στο Facebook πως κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί. «Είναι το 20ό πολιτικό πλοίο που υφίσταται ζημιές από ρωσικές επιθέσεις», προσθέτει.

«Δεν είναι τίποτα περισσότερα από προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την επιτυχή λειτουργία του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων και να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολέξιι Κουλέμπα σύμφωνα με το υπουργείο.

Από την μεριά της, η Ρωσία υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο πλοίο μετέφερε όπλα και εξοπλισμούς από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, δημοσιεύοντας μάλιστα βίντεο με τις εκρήξεις, το οποίο όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ως προς την αυθεντικότητά του.

Πλήγμα σε αεροπορική βάση στη δυτική Ουκρανία

Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal έπληξε την περιοχή της σημαντικής αεροπορικής βάσης Σταροκοστιαντίνιφ σήμερα το πρωί, ανέφερε το Κίεβο σε μια σπάνια παραδοχή.

Το πλήγμα στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι, στην οποία επιτίθεται συχνά η Ρωσία, σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως τα πρώτα μαχητικά F-16 έφτασαν στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία κρατά την τοποθεσία των μαχητικών που παίρνει από τη Δύση άκρως απόρρητη, προκειμένου να τα προστατεύσει από πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που η Ρωσία διεξάγει καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Πολεμική Αεροπορία, που σπάνια αποκαλύπτει ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, δεν ανέφερε αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στην αεροπορική βάση, όμως η παραδοχή ενός πυραυλικού πλήγματος στην περιοχή γύρω από τη βάση δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, The Eurasian Times / Φωτογραφία Reuters