Ουκρανία: «Ο πύραυλος που σκότωσε 59 άμαχους στο χωριό Χρόζα ήταν ρωσικός» επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Η αποστολή του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία (HRMMU) ανακοίνωσε σήμερα ότι, ο πύραυλος που έπεσε στο χωριό Χρόζα στο Χάρκοβο, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων, ήταν ρωσικός.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, η Ρωσία είτε απέτυχε να λάβει όλα τα πρακτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο προγραμματισμένος στόχος της επίθεσης ήταν στρατιωτικός, είτε σκόπιμα κατεύθυνε επίθεση σε αμάχους ή πολιτικά αντικείμενα. Ωστόσο και οι δύο περιπτώσεις συνιστούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα υπολείμματα του πυραύλου που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος δείχνουν ότι η πιθανή αιτία της έκρηξης ήταν ένας ρωσικός πύραυλος Iskander. Ο πύραυλος χτύπησε το μοναδικό καφέ του χωριού, περίπου 20-25 λεπτά αφότου συγκεντρώθηκαν εκεί 63 ντόπιοι για να τιμήσουν τη μνήμη ενός Ουκρανού στρατιώτη που είχε πεθάνει στον πόλεμο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vasily Nebenzya, δικαιολόγησε την πυραυλική επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ήταν η κηδεία «υψηλού βαθμοφόρου Ουκρανού εθνικιστή» και ότι η συγκέντρωση στρατιωτών σε οποιοδήποτε μέρος είναι «νόμιμος στόχος».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) επιβεβαίωσε ότι και οι 59 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την ρωσική πυραυλική επίθεση στις 5 Οκτωβρίου, ήταν άμαχοι. «Δεν υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό ή άλλοι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι στο μνημόσυνο μέσα ή κοντά στο καφέ», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τον εξαιρετικά καταστροφικό αντίκτυπο της επίθεσης, αφού 15 ντόπιες οικογένειες έχασαν περισσότερα από ένα μέλη.

Ο ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη για απώλειες αμάχων που προκύπτουν από το χτύπημα στην Ουκρανία, να διεξαγάγει πλήρη και διαφανή έρευνα για την επίθεση και να αποτρέψει παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον και να παρέχει πρόσβαση σε ένδικα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για άμεσα και έμμεσα θύματα.

Με πληροφορίες από: Interfax Ukraine , Kyiv Independent / Φωτογραφίες αρχείου Reuters