Ουκρανία: O Ουκρανός ΥΠΕΞ επισκέπτεται την Κίνα – Θα συζητηθούν οι «τρόποι τερματισμού του πολέμου»

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα μεταβεί αύριο στην Κίνα, ύστερα από πρόσκληση του Πεκίνου, για συνομιλίες αναφορικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και τον πιθανό ρόλο της Κίνας στην επίτευξη μιας διευθέτησης.

Σχεδόν 29 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κουλέμπα θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις σε συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Κίνα στις 23-25 Ιουλίου, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η αναζήτηση μέσων για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και ο ρόλος της Κίνας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης», δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Η κινεζική ανακοίνωση ανέφερε ότι η επίσκεψη του Κουλέμπα θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου και παρείχε ακόμα λιγότερες λεπτομέρειες.

Το ταξίδι είναι ασυνήθιστο καθώς η Κίνα θεωρείται ευρέως ότι έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, με το οποίο το Πεκίνο ανακοίνωσε μια «άνευ όρων» σύμπραξη το 2022, μερικές ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και έχει βοηθήσει τη ρωσική οικονομία να επιβιώσει σε καιρό πολέμου, το Κίεβο έχει υπάρξει προσεκτικό στην κριτική του προς το Πεκίνο.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Κουλέμπα στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «Για εμάς, το πιο σημαντικό είναι οι σχέσεις μας με την Κίνα», τονίζοντας τις πολύ καλές σχέσεις και τη στρατηγική σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters