Ουκρανία: Ο Ίλον Μάσκ φοβάται έναν πυρηνικό πόλεμο και «μπλόκαρε» τη χρήση του Starlink στην Κριμαία;

Ο Ίλον Μασκ απέρριψε προσωπικά ένα αίτημα από την Ουκρανία για επέκταση της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink στην Κριμαία, φοβούμενος ότι μια προσπάθεια ανακατάληψης της χερσονήσου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μασκ – και η κυβέρνηση των ΗΠΑ – παρείχαν στο Κίεβο χιλιάδες συστήματα Starlink, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να επικοινωνούν σε ζώνες που προηγουμένως ήταν «νεκρές».

Όμως πρόσφατα υπήρξαν προβλήματα στη σύνδεση. Την περασμένη εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι η διαδικυακή υπηρεσία είχε σοβαρές διακοπές στην πρώτη γραμμή του μετώπου, εγείροντας σενάρια ότι είχε κλείσει σε περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, ίσως για να αποτρέψει το Κρεμλίνο από το να εκμεταλλευτεί το δίκτυο.

Στο Twitter, ο Μασκ είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τις συνθήκες στο πεδίο της μάχης, λέγοντας ότι «αυτό είναι απόρρητο». Ωστόσο, μιλώντας στον πολιτικό αναλυτή του Eurasia Group, Ίαν Μπρέμερ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Μασκ φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι η δορυφορική υπηρεσία απενεργοποιήθηκε σκόπιμα.

Μίλησε τελικά ο Μάσκ με τον Πούτιν;

Ο Μασκ, μιλώντας στον Μπρέμερ, είπε ότι του ζητήθηκε από το υπουργείο Άμυνας στην Ουκρανία να ενεργοποιήσει το Starlink στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014. Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, ο Μασκ «αρνήθηκε δεδομένης της πιθανότητας κλιμάκωσης».

Σύμφωνα με τον Μπρέμερ, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι μίλησε πρόσφατα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί». Σε εκείνη τη συνομιλία, ο Πούτιν φέρεται να απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθούσε να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία χρησιμεύει ως βάση για τις ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο Twitter, ωστόσο, ο Μασκ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε πρόσφατη συνομιλία με τον Ρώσο ηγέτη, γράφοντας ότι «είχε μιλήσει με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτή πριν από περίπου 18 μήνες». Το θέμα, είπε, «ήταν το διάστημα». Από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Μπρέμερ είναι ανένδοτος στην αναφορά του, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μασκ «μου είπε προσωπικά ότι είχε μιλήσει με τον Πούτιν απευθείας για την Ουκρανία».

Πηγή: Business Insider / φωτογραφία αρχείου Reuters