Ουκρανία: «Νερό στον μύλο» του Μπάιντεν, του Μακρόν και των συμμάχων ρίχνει η Ζαχάροβα

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα, Τετάρτη 8/5/2024, δια της εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε μόλις δύο εβδομάδες εάν η Δύση σταματήσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Η Ζαχάροβα απαντούσε με αυτό τον τρόπο σε ένα σχόλιο που έκανε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα ο Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η ίδια η Ουκρανία και η ύπαρξή της εξαρτάται από τη Δύση και ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σε περίπου δύο εβδομάδες εάν σταματήσει η παροχή όπλων από τη Δύση, προσθέτοντας πως δεν επιθυμεί να τελειώσει έτσι ο πόλεμος.

Ερωτηθείσα για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση έχει κλιμακώσει τη ρητορική της για τη Ρωσία.

«Και αυτό που χρειάζεται για την αποκλιμάκωση, το είπε ο Μπορέλ: εάν σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα στο Κίεβο, τα πάντα θα τελειώνουν σε δύο εβδομάδες. Και ιδού η φόρμουλα αποκλιμάκωσης», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Όμως ακριβώς με την ίδια λογική η Ζαχάροβα επί της ουσίας «δικαιολόγησε» τα επιχειρήματα του Τζο Μπάιντεν προς τους Ρεπουμπλικανούς όταν κωλυσιεργούσαν στο Κογκρέσο σχετικά με την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ή και του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος στις 14/3/2024 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από τον Φεβρουάριο του 2022 ενάντια στην Ουκρανία, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο. Σημείωνε μάλιστα χαρακτηριστικά πως η «όρεξη» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία.

Όσο για την θέση της Ζαχάροβα περί εκτόνωσης της κρίσης σε συνδυασμό με τα οπλικά συστήματα που αποστέλλονται στην Ουκρανία, η απάντηση της κυβέρνησης Μπάιντεν είχε έρθει λίγες ώρες νωρίτερα από τον Τζον Κίρμπι, Σύμβουλο Επικοινωνιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Για να προστατεύσει τα στρατεύματά της από το να χτυπηθούν από όπλα δυτικής κατασκευής, η Ρωσία θα πρέπει απλώς να τα αποσύρει από το έδαφος της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά,

Πηγή: Με πληροφοφίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ