Ουκρανία: Μόσχα και Κίεβο παραδέχονται το «σφροδρότερο χτύπημα που έχει δεχθεί ο ρωσικός στρατός»

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχτηκε σήμερα ότι πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε δεκάδες Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Μακιίβκα στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψε έως και 10 οχήματα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για 63 νεκρούς στρατιώτες από την επίθεση.

«Στις 31 Δεκεμβρίου, έως και 10 μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές» στη Μακιίβκα, στην επαρχία Ντονέτσκ, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σε ανάρτηση στο Facebook, αναφέροντας ότι ο αριθμός των απωλειών του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού αξιολογείται.

Σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή για απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα αναγνώρισε σήμερα ότι δεκάδες στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από εθνικιστές μπλόγκερ που ζητούν να τιμωρηθούν οι διοικητές για την επιλογή να στεγαστούν στρατιώτες δίπλα σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 63 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην πυραυλική επίθεση που κατέστρεψε ένα κτίριο επαγγελματικής σχολής, που είχε μετατραπεί σε προσωρινό στρατώνα στην πόλη Μακιίβκα, την οποία ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ.

«Οι διοικητές γνώριζαν ότι ήταν εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων»

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι το κατάλυμα χτυπήθηκε από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, υποστηρίζοντας ότι άλλοι δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν. Το Κίεβο ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρώσων ανέρχεται σε σχεδόν 400, αν και αξιωματούχοι της ρωσικής κατοχικής διοίκησης χαρακτήρισαν υπερβολικό αυτόν τον απολογισμό.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, πολλοί με εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους στα ιστολόγιά τους, είπαν ότι η τεράστια καταστροφή ήταν αποτέλεσμα της αποθήκευσης πυρομαχικών στο ίδιο κτίριο με έναν στρατώνα, παρά το γεγονός ότι οι διοικητές γνώριζαν ότι ήταν εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων.

Η αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας των δεκάδων θανάτων σε ένα περιστατικό δεν έχει προηγούμενο. Η Μόσχα σπάνια δημοσιοποιεί στοιχεία για τις απώλειές της και όταν το κάνει οι αριθμοί είναι συνήθως μικροί. Για παράδειγμα αναγνώρισε μόνο έναν θάνατο στο πλήρωμα που είχε εκατοντάδες μέλη όταν η Ουκρανία βύθισε τον Απρίλιο τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters