Ουκρανία: Μαχητές της ομάδας Wagner κατηγορούνται για δολοφονίες αμάχων γύρω από το Κίεβο

Μαχητές της ομάδας μισθοφόρων Wagner έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες αμάχων κοντά στο Κίεβο, καθιστώντας τους τους πρώτους διεθνείς μισθοφόρους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Οι ουκρανοί εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και τις φωτογραφίες οκτώ ανδρών που καταζητούνται για φερόμενα εγκλήματα πολέμου – συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων – στο χωριό Motyzhyn. Πολλοί από αυτούς πιστεύεται ότι πολέμησαν και στη Συρία.

Μόνο τρεις άνδρες επέζησαν από το στρατόπεδο βασανιστηρίων στο Motyzhyn. Αφού σκότωσαν τους πολίτες, οι στρατιώτες τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους γύρω από το στρατόπεδο. Σε ένα από αυτά, οι ερευνητές βρήκαν το πτώμα της Olga Petrivna, της επικεφαλής του συμβουλίου του Motyzhyn, μαζί με τον σύζυγο και τον γιο της. Η Petrivna είχε επιλέξει να μείνει στην πόλη και να συντονίσει τη βοήθεια και την εδαφική άμυνα όταν έφτασαν οι Ρώσοι.

Πέντε από τους μισθοφόρους είναι Ρώσοι στρατιώτες, ο ένας είναι Ρώσος μισθοφόρος και οι δύο τελευταίοι είναι μισθοφόροι από την Λευκορωσία.

Από καιρό υπήρχαν αναφορές για μαχητές Wagner στο έδαφος στην Ουκρανία, αλλά αυτές είναι οι πρώτες επίσημες κατηγορίες εναντίον φερόμενων ως μισθοφόρων και οι πρώτοι «μη Ρώσοι» που κατηγορούνται.

«10.000-20.000 μισθοφόροι έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία»

Η ομάδα Wagner, η οποία ιδρύθηκε το 2014 για να υποστηρίξει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, φέρεται να χρηματοδοτείται από τον Yevgeny Prigozhin, έναν ισχυρό επιχειρηματία που συνδέεται στενά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έχει αντιμετωπίσει κυρώσεις από τη Δύση.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μισθοφόρους μαχητές για να ενισχύσει τις δυνάμεις της από την αρχή του πολέμου. Υπολογίζεται ότι ανέπτυξε μεταξύ 10.000 και 20.000 μισθοφόρους από τη Συρία, τη Λιβύη και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της ομάδας Wagner, στην επίθεσή της στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος τον περασμένο μήνα.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Sergey Vladimirovich Sazanov, ετών 51, γεννημένος στην πόλη Rechitsa της Λευκορωσίας, ήταν ένας από τους περίπου 300 μισθοφόρους Wagner που συμμετείχαν σε επίθεση στη συριακή επαρχία Deir ez-Zor, τον Φεβρουάριο του 2018.