Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε ως μέσο άσκησης «ψυχολογικής πίεσης» τη συγκέντρωση Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, ενώ σήμερα άρχισαν τα κοινά γυμνάσια του ρωσικού και του λευκορωσικού στρατού στο έδαφος της Λευκορωσίας.
«Πιστεύουμε ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στα σύνορά μας συνιστά μέσο άσκησης ψυχολογικής πίεσης από την πλευρά των γειτόνων μας», σημειώνει ο Ζελένσκι σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική προεδρία.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Όσον αφορά τους κινδύνους, αυτοί υπάρχουν και δεν σταμάτησαν ποτέ (να υπάρχουν) από το 2014«, τη χρονιά που η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας και άρχισε η σύγκρουση με τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, προσθέτει.
«Το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο βρίσκονται αυτοί οι κίνδυνοι και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε», συνεχίζει.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι κοινές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας θα διεξαχθούν ως τις 20 Φεβρουαρίου σε πέντε πεδία ασκήσεων, τέσσερις αεροπορικές βάσεις και «διάφορες τοποθεσίες» στη Λευκορωσία, κυρίως στην περιοχή της Μπρεστ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει από τον Νοέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ανατολικά της σύνορα με την Ουκρανία.
Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί και αυτός γυμνάσια στο ουκρανικό έδαφος, κατά τα οποία προβλέπεται να κάνει χρήση τουρκικών μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαρματικών πυραύλων που του παρέδωσαν το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον.
Χθες, Τετάρτη, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, δεν είναι έτοιμα για μια επικείμενη εισβολή στη χώρα της, όπως φοβούνται οι Δυτικοί, αλλά εξυπηρετούν μάλλον σε έναν «εκβιασμό» από την πλευρά του Κρεμλίνου.
«Χειρονομία μεγάλης βίας»
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα «χειρονομία μεγάλης βίας» τα κοινά ρωσο-λευκορωσικά γυμνάσια που άρχισαν σήμερα και θα διαρκέσουν δέκα μέρες στις πύλες της Ουκρανίας.
«Είναι εξαιρετικά ογκώδη. Υπάρχει μια συσσώρευση ασκήσεων πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα ίδια τα σύνορα της Ουκρανίας», σημείωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.
«Επομένως όλα μας επιτρέπουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για μια χειρονομία μεγάλης βίας, η οποία μας ανησυχεί«, πρόσθεσε.
Η Ρωσία κατηγορείται ότι είναι έτοιμη να διεξαγάγει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου, κάτι το οποίο απορρίπτει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει αντιθέτως ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά του απέναντι στη συμπεριφορά που κρίνει εχθρική από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
«Έγιναν ανακοινώσεις για γυμνάσια που θα διαρκέσουν ως τις 20 Φεβρουαρίου. Μπορούμε να φανταστούμε ότι, όταν περάσει αυτή η ημερομηνία, οι δυνάμεις θα αποσυρθούν, θα δούμε τότε αν ισχύει αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
«Θα είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ (…). Θα δούμε αν θα υπάρξει ή όχι μια διαδικασία αποκλιμάκωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή», πρόσθεσε.
Χθες, Τετάρτη, η γαλλική προεδρία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γερμανία πέτυχε τον «στόχο» της, καθώς επέτρεψε «να προχωρήσουμε» για να ηρεμήσει η κατάσταση.
«Ο διάλογος με τους Ρώσους είναι ζωηρός, απαιτητικός, μερικές φορές αποτελεί ακόμη και πρόκληση«, υπογράμμισε ο Λεντριάν, αποκαλύπτοντας ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους ήταν «μια αντιπαράθεση, ένα αίτημα για εξηγήσεις, με πολλή μεγάλη ειλικρίνεια».
«Η δύναμη αυτής της επίσκεψης ήταν η σαφήνεια των θέσεων», σημείωσε, χαιρετίζοντας παράλληλα την ποιότητα των συνομιλιών μεταξύ των Ευρωπαίων και συμμάχων του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε μια εσωτερική διαφάνεια και εμπιστοσύνη που έχω να δω καιρό μεταξύ των συμμάχων και μεταξύ των Ευρωπαίων», γνωστοποίησε ο υπουργός.
Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ