Ουκρανία: «Ιστορικές αποφάσεις» από Φινλανδία και Νορβηγία – Στέλνουν όπλα στο Κίεβο

Το Ελσίνκι και το Όσλο ανακοίνωσαν σήμερα ότι έλαβαν την «ιστορική» απόφαση να προμηθεύσουν οπλικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα αυτή.

Η Φινλανδία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Αυτή είναι μια ιστορική απόφαση για τη Φινλανδία», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν σε συνέντευξη Τύπου.

Η αποστολή θα περιλαμβάνει 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Κάικονεν.

Η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση, η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά τη ρωσική εισβολή.

Η απόφαση ανατρέπει μια νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Αυτές οι χώρες, με την αλλαγή της στάσης τους, «μπαίνουν στην λίστα» με τις υπόλοιπες χώρες που στέλνουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Al Jazeera αυτές οι χώρες είναι προς το παρόν η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Al Jazeera / Φωτογραφία αρχείου Reuters