Ουκρανία: Ισόβια κάθειρξη στον Ρώσο στρατιώτη που δολοφόνησε άμαχο

Στην πρώτη δίκη για εγκλήματα  πολέμου στην Ουκρανία, το δικαστήριο αποφάσισε ισόβια κάθειρξη στον 21χρονο Ρώσο στρατιώτη Βαντίμ Σισιμάριν, ο οποίος κατηγορείται ότι δολοφόνησε άμαχο Ουκρανό πολίτη παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα «ήθη και τους νόμους του πολέμου». Ο κατηγορούμενος δήλωσε το όνομα και την ηλικία του ενώπιον του δικαστηρίου και είπε ότι έχει γεννηθεί στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Ρωσίας, ενώ ακόμα επιβεβαίωσε ότι την ιδιότητά του ως στρατιώτης. Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Μαΐου.

Σε μια ανακοίνωση πριν από την διαδικασία, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι ο στρατιώτης είχε κλέψει ένα ιδιωτικό όχημα για να διαφύγει με άλλους τέσσερις Ρώσους στρατιώτες μετά την επίθεση που δέχτηκε η οχηματοπομπή τους από ουκρανικές δυνάμεις. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μετέβησαν στο χωριό αυτό όπου είδαν έναν άοπλο κάτοικο να οδηγεί το ποδήλατό του και να μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κατηγορούμενος διατάχτηκε από έναν άλλο στρατιώτη να σκοτώσει τον άμαχο ώστε ο τελευταίος να μην αναφέρει την παρουσία των Ρώσων στο χωριό και πυροβόλησε από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου με ένα αυτόματο Καλάσνικοφ τον άμαχο στο κεφάλι ο οποίος και σκοτώθηκε ακαριαία.

Δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψή του ούτε τι απέγιναν οι άλλοι στρατιώτες που ήταν παρόντες όταν φέρεται να διαπράχθηκε ο φόνος του αμάχου ή πάνω σε ποιά αποδεικτικά στοιχεία βασίστηκαν οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος του.Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) διενήργησε την έρευνα της υπόθεσης, είπε η εισαγγελία.

Φωτογραφίες Reuters