Ουκρανία: Ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει τις καταστροφικές απώλειες της Ρωσίας

Επτά ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραμένει ασαφές πόσες απώλειες έχει υποστεί η Ρωσία.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε στις 2 Μαρτίου ο «ενδεικτικός» αριθμός των απωλειών της Ρωσίας ανέρχεται σε 5.840 άτομα. Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι είχε απώλειες μόνο τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου και δεν είχε δώσει κανέναν αριθμό. Όμως πολλά βίντεο και φωτογραφίες από πεδία μάχης υποδηλώνουν ότι οι δυνάμεις εισβολής έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες.

Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κοντά στην πόλη Chernihiv ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντίστασης στα τέλη Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, δεκάδες νεκρά πτώματα Ρώσων στάλθηκαν κρυφά στα σπίτια τους, χωρίς η ρωσική ηγεσία να παραδεχτεί ποτέ το θάνατό τους.

Η Kyiv Independent δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα που ηχογραφήθηκε από μια γυναίκα που κατοικεί στην πόλη Aleysk στην Ρωσία, περίπου 3.500 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, την έδρα της 35ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του ρωσικού στρατού.

Στο φωνητικό μήνυμα, μια άγνωστη γυναίκα κλαίει λέγοντας στο συνάδελφό της, ότι η τοπική «ταξιαρχία αρμάτων μάχης καταστράφηκε ολοσχερώς στην Ουκρανία».

«Από τους 150 στρατιώτες, επέζησαν μόνο 18»

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «μόλις 18 από τους 150 άντρες επέζησαν», το οποίο πιθανότατα σημαίνει ότι ένας από τους σχηματισμούς της ταξιαρχίας καταστράφηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα. Επίσης, η γυναίκα αναφέρει ότι η πρώτη παρτίδα των 45 φέρετρων, κυρίως νέοι από την πόλη και τα κοντινά χωριά, κατευθυνόταν στη πόλη Aleysk την ημέρα του ηχογραφημένου φωνητικού μηνύματος.

Σύμφωνα με τη γυναίκα, οι σκοτωμένοι ήταν κυρίως πολύ νεαροί άνδρες. Η τοπική κοινωνία έμαθε για τον θάνατό τους μια μέρα πριν γίνει η ηχογράφηση και θρήνησε την απώλεια.

Η αποκάλυψη επιβεβαιώνεται εν μέρει από πολλά στοιχεία για την εμπλοκή της 35ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί της ταξιαρχίας καταστράφηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις κοντά στην πόλη Chernihiv, βόρεια του Κιέβου, στις 26 Φεβρουαρίου, με πολύ ανθρώπινο δυναμικό να σκοτώνεται ή να αιχμαλωτίζεται.

Ο ουκρανικός στρατός εκείνη την ημέρα ανέφερε ιδιαίτερα ότι συνέλαβε τον Ταγματάρχη Λεονίντ Στσέτκιν, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής αρχηγός τάγματος στην έδρα της 35ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Επιπλέον, τα ουκρανικά στρατεύματα δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει να παραδίδονται Ρώσοι στρατιώτες και να παραδέχονται ανοιχτά ότι είναι μέλη της υπηρεσίας στην ταξιαρχία που εδρεύει στο Aleysk.

Η συγκεκριμένη Ταξιαρχία είχε εμπλακεί και στο παρελθόν σε μάχες στην Ουκρανία, συγκεκριμένα εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Η 35η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχει «παρελθόν» στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, η ρωσική ηγεσία συνεχίζει να αρνείται να δημοσιεύσει οποιαδήποτε ακριβή στοιχεία για τα θύματα του πολέμου της στην Ουκρανία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ρωσικά μέσα προπαγάνδας αναφέρουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία» λέγοντας ότι δεν υπήρξαν ρωσικές απώλειες.

Ωστόσο, από τις αρχές της 1ης Μαρτίου, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε έως και 5.710 απώλειες ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού από την πρώτη ημέρα της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, κάτι που είναι συγκρίσιμο με τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες στον Πρώτο Πόλεμο της Τσετσενίας που είχε διάρκεια δύο χρόνια.

Στη χειρότερη ήττα της στο Ντονμπάς έναντι των συνδυασμένων ρωσομαχικών δυνάμεων στο Ιλοβάισκ στα τέλη Αυγούστου 2014, η Ουκρανία έχασε συνολικά 366 μαχητές, σύμφωνα με επίσημη έρευνα.

Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε η ουκρανική εφημερίδα:

Πηγή: The Kyiv Independent / Φωτογραφία αρχείου Reuters