Ουκρανία: Η Βρετανία θα συνεχίσει να στέλνει αμυντικά όπλα

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε μια ουκρανική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα είναι βαθιά ανησυχητικές, αλλά δεν θα αποτρέψουν τη Βρετανία από το να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία αμυντικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επίθεση έπληξε «ξένους μισθοφόρους και μεγάλη ποσότητα ξένων όπλων». «Αυτά τα πλήγματα είναι βαθιά ανησυχητικά», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν αυτά θα αποτρέψουν τη Βρετανία από την αποστολή περαιτέρω όπλων, είπε: «Όχι. Θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε να παρέχουμε αυτή την αμυντική, θανατηφόρα ικανότητα στην ουκρανική κυβέρνηση. Είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουμε, γνωρίζουμε ότι ήταν χρήσιμο, το γνωρίζουμε ότι έχει αναπτυχθεί με επιτυχία».

Η ρωσική επίθεση στην ουκρανική βάση κοντά στο σύνορο με την Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε στόχο την πρόκληση πανικού στους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μια ημέρα μετά το πλήγμα αυτό που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει προσωπικό του NATO στην Ουκρανία»

«Μια πυραυλική επίθεση μόλις 20 χιλιόμετρα από το σύνορό μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ρωσία. (Η Ρωσία) θέλει να προκαλέσει πανικό ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Μοραβιέτσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Λιθουανίας.

«Δεν υπάρχει προσωπικό του NATO στην Ουκρανία», επισημαίνει αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΠΕ.

Ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ, αν στην ουκρανική στρατιωτική βάση Γιάροβιβ που χτυπήθηκε στις 13 Μαρτίου από ρωσικά πυρά, υπήρχαν νατοϊκοί εκπαιδευτές του ουκρανικού στρατού, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ απάντησε τα εξής: «Δεν υπάρχει προσωπικό του NATO στην Ουκρανία. Η αδικαιολόγητη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί ανείπωτο πόνο και καταστροφή. Έχει καταδικαστεί από όλο τον κόσμο και πρέπει να σταματήσει».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters