Ουκρανία: Η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της χώρας

Η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέξι Αρεστόβιτς σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του με την οποία καλωσόρισε τις προβλέψεις μιας προτεινόμενης συμφωνίας ειρήνης ως κέρδος για την Ουκρανία.

«Έχουν καταστρέψει πρακτικά την αμυντική βιομηχανία μας», δήλωσε ο Αρεστόβιτς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, βάσει της συμφωνίας ειρήνης που συζητήθηκε προχθές, Τρίτη, με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα προστατεύεται έναντι μελλοντικών απειλών από διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες η Ρωσία δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο.

«Αυτή είναι μια ιδεώδης συμφωνία που βελτιώνει θεμελιωδώς τη θέση μας πολλές φορές», δήλωσε.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν ουκρανοί διαπραγματευτές.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία και ο Καναδάς θεωρούνται εγγυητές σε αυτή τη διαδικασία. Οι διαπραγματευτές πρόσθεσαν ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για οποιονδήποτε ρωσικό όρο και ότι η Ουκρανία θα ήθελε πλήρεις συμφωνίες ειρήνης.