Ουκρανία: «Η Ρωσία απομάκρυνε και το τελευταίο περιπολικό πλοίο της από την Κριμαία, υπό τον φόβο των ουκρανικών επιθέσεων»

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο περιπολικό πλοίο της Μόσχας έφυγε από την κατεχόμενη Κριμαία, πιθανότατα για να επανατοποθετηθεί αλλού, υπό τον φόβο των ουκρανικών επιθέσεων στον ρωσικό στόλο της Μαύρης.

Αν και δεν έχει μεγάλα πολεμικά πλοία στη διάθεσή της, η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους και μη επανδρωμένα σκάφη επιφάνειας (USV) προκαλώνας σημαντική ζημιά στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος εδώ και καιρό εδρεύει στη Σεβαστούπολη, στη χερσόνησο που κατέλαβε η Μόσχα το 2014.

Ο αντιναύαρχος Oleksiy Neizhpapa, αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να επανατοποθετήσει σχεδόν όλα τα πολεμικά πλοία της από την κατεχόμενη Κριμαία.

«Το τελευταίο περιπολικό κλάσης Project 1135 του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας απομακρύνεται τώρα από την Κριμαία μας. Θυμηθείτε αυτή τη μέρα», δήλωσε στο Facebook ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού Ντμίτρο Πλετεντσούκ.

Διαβάστε επίσης: Πως η Ρωσία προσπαθεί – χωρίς επιτυχία – να «καμουφλάρει» αεροσκάφη και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

O Oυκρανός αξιωματούχος σχολίασε ότι αυτή δεν είναι μια «μόνιμη μετακίνηση, αλλά πιθανότατα πρόκειται για μετάβαση μεταξύ βάσεων», προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνήθως δεν στέλνει πλοία στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς λόγο.

Το Κίεβο έχει καταστρέψει ή εχει προκαλέσει ζημιές σε 27 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού ΠΝ. Τον Μάιο, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι κατέστρεψαν το τελευταίο ρωσικό πολεμικό πλοίο οπλισμένο με πυραύλους κρουζ που βρισκόταν στη χερσόνησο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία ρωσικό υπουργείο Άμυνας