Με φόντο την προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και την επικείμενη ρωσική αντεπίθεση μεγάλης κλίμακας στο Κουρσκ μαζί με χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες, το Κίεβο είναι αντιμέτωπο και με ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, την λιποταξία εκατοντάδων στρατιωτών, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Associated Press.
Στρατιωτικές πηγές πληροφόρησης των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι πάρα πολλοί στρατιώτες είναι κουρασμένοι και εξαντλημένοι από τον πόλεμο, που συμπληρώνει σύντομα τρία χρόνια από την έναρξη των εχθροπραξιών, ενώ αρκετοί λαμβάνουν ιατρική άδεια και δεν επιστρέφουν ποτέ στις μονάδες τους για να αναλάβουν καθήκοντα και υπηρεσία στην πρώτη γραμμή.
Μάλιστα, το Associated Press δημοσιεύει μαρτυρίες Ουκρανών λιποτακτών, ένας εκ των οποίων είπε ότι του δόθηκε ιατρική άδεια για να κάνει μια επέμβαση αλλά αποφάσισε να μην επιστρέψει. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ουκρανία, επιτρέπεται στους στρατιώτες να παίρνουν άδεια έως και 10 ημέρες κάθε έξι μήνες, ωστόσο λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, οι άδειες αυτές είτε καθυστερούν είτε δεν λαμβάνονται ποτέ.
Μαρτυρίες λιποτακτών
«Ο καλύτερος τρόπος για να σας το εξηγήσω είναι αυτός. Είσαι στο χαράκωμα και σου έρχονται τουλάχιστον 50 οβίδες από την ρωσική πλευρά ενώ από την δική μας εκτοξεύεται τουλάχιστον μια οβίδα. Την ίδια στιγμή, βλέπεις όλους τους φίλους σου να σκοτώνονται και συνειδητοποιείς ότι ανά πάσα στιγμή το ίδιο μπορεί να συμβεί σε σένα».
Ένας άλλος Ουκρανός που κατηγορείται για λιποταξία, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος με την στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική πολεμική προσπάθεια δεν θα νικήσει. Μετά από πέντε χρόνια στρατιωτικής υπηρεσίας, έφυγε για να ζητήσει ιατρική βοήθεια και δεν επέστρεψε ποτέ, αφού ένιωθε ότι δεν αποστρατευτεί ποτέ.
«Αν δεν υπάρχει αποστράτευση, τότε ο στρατός γίνεται φυλακή, είναι ψυχοφθόρο να βρεις λόγους για να υπερασπιστείς την χώρα σου» είπε ο ίδιος στην συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι η λιποταξία απαγορεύεται αυστηρά βάσει της ουκρανικής νομοθεσίας, με ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.
Το Κίεβο εξετάζει λύσεις
Το υψηλό ποσοστό λιποταξίας αποδίδεται εν μέρει στις πολιτικές στρατολόγησης και επιστράτευσης του Κιέβου, οι οποίες επιβάλλουν στους νεαρούς άνδρες να υπηρετούν στον στρατό. Ωστόσο, για ορισμένους λιποτάκτες, η φυλακή θεωρείται καλύτερη επιλογή από το να χάσουν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης.
Καθώς η λιποταξία γίνεται πιο συχνή στην Ουκρανία, αρκετοί νομοθέτες προτείνουν τώρα την αποποινικοποίηση των αδικημάτων για πρώτη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι οι λιποτάκτες συμφωνούν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφίες Reuters