Ουκρανία: Η Gazprom ιδρύει τη δική της ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία

Η ρωσική εταιρεία Gazprom Neft, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη Ρωσία, ιδρύει τη δική της ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, ανακοίνωσε η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

«Η ενεργειακή μονοπωλιακή εταιρεία Gazprom Neft δημιουργεί τη δική της ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία. Ο Μιχαήλ Μισούστιν, πρωθυπουργός της Ρωσίας, υπέγραψε την κατάλληλη εντολή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έτσι, ο «αγώνας εξοπλισμών θα είναι σε εξέλιξη μεταξύ των κύριων πολιτικών παραγόντων της Ρωσίας που δημιουργούν ενεργά ιδιωτικούς στρατούς ακολουθώντας το παράδειγμα του Ομίλου Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν», προσθέτει η ουκρανική υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται η Ουκρανία, η Gazprom Neft (70% του κεφαλαίου) και το STAFF -Centre Private Security Organization (30% του κεφαλαίου) θα θεωρηθούν ως ιδρυτές του οργανισμού.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας επικαλείται το νόμο «Περί Ασφάλειας Εγκαταστάσεων Καυσίμων και Ενέργειας», που αναφέρει ότι σε εταιρείες του κλάδου αυτού «μπορεί να παραχωρηθεί το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικού οργανισμού ασφάλειας».

Το μερίδιο μιας τέτοιας εταιρείας στο καταστατικό κεφάλαιο του νεοσύστατου «οργανισμού» δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50%.

Μαχητές της οργάνωσης Patriot Private Military Company (PMC) του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία ανταγωνίζεται την Wagner του Πριγκόζιν, εντοπίστηκαν κοντά στο Βούγλενταρ στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, υποστηρίζει η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Πηγή: Interfax / Φωτογραφία αρχείου Reuters