Ουκρανία: Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 53 από τα 56 drones που εξαπέλυσε η Ρωσία

Η ουκρανική αεράμυνα απέκρουσε επιτυχώς μια μαζική ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15ης προς την 16η Σεπτεμβρίου 2024, αναχαιτίζοντας 53 από τα 56 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Shahed-131/136 «καμικάζι», σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τρία εναπομείναντα drones «χάθηκαν γεωγραφικά», που σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν από τα ραντάρ, πιθανότατα συνετρίβησαν. Η επίθεση, η οποία ξεκίνησε στις 20:00 στις 15 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε μέχρι τις 06:00 στις 16 Σεπτεμβρίου, στόχευε κυρίως την περιφέρεια του Κιέβου.

Η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι τα drones εκτοξεύτηκαν από το Κουρσκ και το Γιέισκ στη Ρωσία. Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε εννέα περιφέρειες: Κίεβο, Τσερκάσι, Βίνιτσα, Πολτάβα, Σούμι, Ζαπορίζια, Κιροβοχράντ, Μικολάιβ και Ντνιπροπετρόφσκ.

Όπως επισημαίνει το Euromaidan Press, ειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής εκδόθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων του Ζίτομιρ, του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, καθώς πέρασαν drones ή εντοπίστηκαν άλλες εναέριες απειλές όπως βόμβες ή πύραυλοι.

Η αμυντική προσπάθεια περιελάμβανε αεροπορία, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου και κινητές ομάδες πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας και των Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο Σέρχι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, δήλωσε ότι αυτή ήταν η όγδοη μαζική νυχτερινή επίθεση στο Κίεβο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ότι η αεράμυνα κατέστρεψε σχεδόν 20 drones γύρω από την πρωτεύουσα, τα οποία πλησίαζαν από διάφορες κατευθύνσεις.

Ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα στην πόλη του Κιέβου, η αστυνομία της περιφέρειας του Κιέβου κατέγραψε αργότερα ζημιές σε σπίτια και οχήματα πολιτών, με ένα άτομο να τραυματίζεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Στην περιφέρεια Τσερκάσι, ο κυβερνήτης Ihor Taburets ανέφερε ότι η περιοχή ήταν σε επιφυλακή για σχεδόν οκτώ ώρες λόγω των ρωσικών drones που άλλαζαν διαδρομές από διαφορετικές κατευθύνσεις. Εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν στην περιοχή, χωρίς αναφορές για θύματα ή ζημιές στις υποδομές.

Ρωσική επίθεση και με καθοδηγούμενες βόμβες

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να χρησιμοποιούν καθοδηγούμενες βόμβες KAB για να χτυπήσουν βόρειες παραμεθόριες περιοχές. Η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας Σούμι ανέφερε 13 βομβιστικές επιθέσεις σε παραμεθόριες περιοχές και οικισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου, με 25 εκρήξεις να καταγράφονται.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Χαρκόβου, Όλεχ Συνιεχούμποφ, ανέφερε ότι η χθεσινή ρωσική βομβιστική επίθεση σε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο είχε ως αποτέλεσμα έναν θάνατο αμάχου και 43 τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Οι βόμβες KAB έπληξαν χθες το Κουπιάνσκ, τραυματίζοντας έναν άμαχο άνδρα και δύο γυναίκες. Σήμερα το πρωί, ρωσικός βομβαρδισμός τραυμάτισε μια 76χρονη γυναίκα στην περιοχή Ιζιούμ.

Πηγή: Euromaidanpress.com